Erdogan po pokusu o puč řádí jako „černá ruka“. Může z toho být genocida, varuje analytik Kotrba

05.08.2016 21:50

Nedávný pokus o převrat v Turecku nebyl kemalistický, ale gülenistický, píše publicista Štěpán Kotrba na serveru Českého rozhlasu. Dodává, že v Evropě i v SSSR jsme si nechtěli půl století přiznat, že turecký lid nikdy nepřijal kemalismus za svůj.

Erdogan po pokusu o puč řádí jako „černá ruka“. Může z toho být genocida, varuje analytik Kotrba
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

A tak největším nepřítelem konzervativního muslima Erdogana není dnes stín pomníku socialistického otce vlasti z roku 1923, ale čert na zdi v podobě neuchopitelné a o to mocnější sítě amerického emigranta Fethullaha Gülena, kazatele zakořeněného v sufijské mystické tradici islámu.

Celý text je ZDE

„Na povrchu civilní vystupování, čerpání ze západních tradic pluralismu, zdůrazňování mezináboženského dialogu, uvnitř globální, zvenčí neuchopitelná síť navzájem se podporujících komunit tureckých muslimů, kteří si vyvinuli autonomní vzdělávací, sociální a kariérní systém, pomocí něhož provádějí subverzi mocenských institucí,“ píše Kotrba s tím, že k tomu dochází v Turecku i v zahraničí, zejména v Evropě.

Jde prý vlastně o sunnitskou obdobu zednářských lóží.

Erdogan má podle Kotrby pravdu, je to „rakovina“, budující „paralelní stát“. „Otázkou zbývá, kdo z elit Turecku zůstane, jestliže budou všichni Gülenovi stoupenci odstraněni. Může to být genocida, srovnatelná s tou arménskou,“ uzavírá Štěpán Kotrba své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…