Erdogan prý útočí na ostrůvky disentu a chce dosáhnout toho, že...

20.07.2016 22:30

Rozsáhlé čistky, které vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana spustila po neúspěšném pátečním pokusu o státní převrat, se dotkly téměř všech částí turecké společnosti. Informoval o tom web České televize.

Erdogan prý útočí na ostrůvky disentu a chce dosáhnout toho, že...
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Čistky zasáhly již více než 60 tisíc vojáků, policistů, soudců, státních zástupců, učitelů a státních úředníků, kteří byli buď zatčeni, vyhozeni z práce, či odvoláni ze svých funkcí. Na čistky zareagoval server WikiLeaks, když zveřejnil téměř 300 000 e-mailů ze schránek členů AKP.

Celý text je ZDE.

E-maily získal WikiLeaks týden před pokusem o puč

Do jaké míry jsou informace obsažené ve zveřejněných dokumentech výbušné, zatím není jasné, informovaly světové agentury. Každopádně by se měly týkat vnitřních záležitostí strany i vztahů Turecka se zahraničím. Turci se k nim ale nedostanou snadno, neboť tamní úřad pro dohled nad internetem zablokoval přístup na server WikiLeaks.

Zprávy pocházejí z doby od roku 2010 do letošního 6. července. Server je dostal údajně týden před pátečním zmařeným pokusem o puč a zveřejnit se je rozhodl v reakci na vládní čistky.

„V těch e-mailech by mohly být určité indicie, jak strana AKP hodlá postupovat v otázce nového uspořádání turecké společnosti, to znamená ve směru islamizace školství nebo nakládání s kurdskou opozicí. Nebo tam mohou být dokumenty, které by vrhly světlo na dodávky zbraní či jinou pomoc islamistickým rebelům v Sýrii, potažmo Islámskému státu,“ pokusil se odhadnout obsah zveřejněné elektronické komunikace Tomáš Laně, bývalý český velvyslanec v Turecku.

Politolog: Erdogan chce odstranit tzv. kemalisty

Společným jmenovatelem čistek je podle turecké vlády potrestání organizátorů převratu a všech stoupenců vlivného duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování puče. „Vypleníme je od kořenů,“ použil v parlamentu tvrdá slova na adresu údajného Gülenova tábora spiklenců turecký premiér Binali Yildirim.

Podle mínění politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Emila Aslana Souleimanova však Erdogan sleduje jiný cíl. „Rád mluví o tom, že je připraven se vypořádat s virem ‚gülenismu', avšak ve skutečnosti vše nasvědčuje tomu, že dělá maximum pro to, aby odstranil tzv. kemalisty, tedy zastánce myšlenky sekulární Turecké republiky,“ všiml si.

Ideologii kemalismu zosobňoval Mustafa Kemal Atatürk, otec a zakladatel moderního Turecka. „Hlásili se k ní první turečtí prezidenti a intelektuálové. Historicky měla zajistit ukotvení Turecka jako sekulární republiky, v níž je náboženství podřízeno státu,“ popsal Souleimanov, podle něhož Erdogan útočí právě na jádro kemalismu – armádu a donedávna ještě poměrně nezávislou justici a akademickou sféru. „Těchto ostrůvků disentu se chce zbavit,“ doplnil politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…