Erdogane, zaplať. Z Ruska přišel tureckému prezidentovi trochu jiný vzkaz, než mu chodí od Merkelové

01.06.2016 17:16

Z Kremlu byl vyslán vzkaz prezidentu Turecka Erdoganovi o tom, že Rusko stále čeká na to, až se Turecko omluví za sestřelení ruského letounu SU-24 a vyplatí odškodné ruskému státu a pozůstalým po ruském pilotu Olegu Peškovovi.

Erdogane, zaplať. Z Ruska přišel tureckému prezidentovi trochu jiný vzkaz, než mu chodí od Merkelové
Foto: Radim Panenka
Popisek: Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov

Takové prohlášení zaznělo z úst tiskového mluvčího prezidentské kanceláře Ruské federace Dmitrije Peskova, který těmito slovy okomentoval nedávné Erdoganovo prohlášení, ve kterém zmínil, že by „rád obnovil diplomatické vztahy s Moskvou, ale nerozumí, co od něj Rusko vlastně chce“.

„Nemyslím si, že mi náleží něco radit prezidentovi jiného státu, to by vskutku nebylo zcela korektní, ale považuji za nezbytné v této souvislosti připomenout nejedno prohlášení prezidenta naší země,“ řekl představitel Kremlu a doplnil, že podobné požadavky byly zadány i na nižších úrovních.

„Konkrétně náš prezident několik dní po sestřelení letadla řekl, že po spáchání tak agresivního a zrádného činu ruská strana očekává oficiální omluvu, vyjasnění příčin a výplatu odškodného, a to jak ruskému státu za zničené letadlo, tak i rodině zemřelého pilota,“ podtrhl Peskov a dodal, že „bohužel žádné takové kroky zatím z turecké strany učiněny nebyly“.

Vzájemné vztahy mezi Tureckem a Ruskem se rapidně zhoršily poté, co turecké vzdušné síly 24. listopadu loňského roku sestřelily ruský letoun SU-24 v syrském vzdušném prostoru. Pilot letounu Peškov byl následně zabit syrskými povstaleckými vojáky poté, co se z letadla katapultoval a dopadl na zem.

Podle Ankary se ovšem letoun v době jeho sestřelení nacházel nad teritoriem Turecka. Prozatím nebyla ani jedna ze stran konfliktu ochotna změnit své stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…