Erdoganova čistka: Noví soudci, noví prokurátoři, tisíce nových učitelů...

24.07.2016 14:35

Jak dnes uvedl prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan, po nepovedeném státním převratu již bylo v zemi zadrženo 13 165 osob. Mezi nimi je i skoro tři sta členů prezidentské stráže, o níž dnes turecký premiér Binali Yildirim oznámil, že ji země rozpustí.

Erdoganova čistka: Noví soudci, noví prokurátoři, tisíce nových učitelů...
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Prezidentská stráž nebude již podle Yildirima třeba. Stráž přitom v současné době tvoří asi 2500 vojáků. Ministr školství Ismet Yilmaz zároveň řekl, že Turecko najme zhruba 20 tisíc učitelů jako náhradu za ty, kteří byli odvoláni v rámci čistek ve státních institucích. Nově budou jmenováni také soudci a prokurátoři.

V zemi platí po nepovedeném státním převratu výjimečný stav. Erdogan tak může vládnout pomocí dekretů. Nařídil tak uzavřít 15 univerzit, 934 dalších škol a 109 studentských kolejí. Prodloužil rovněž období, kdy podezřelý smí být zadržován bez vznesení obvinění. 

Pokračují také rozsáhlé personální čistky, které mají zlikvidovat příznivce duchovního Fethulaha Güllena. Ten sice žije v USA, ale podle Ankary je osnovatelem puče. Erdogan dnes řekl, že mezi zadrženými je 8 838 vojáků, 2 101 soudců a prokurátorů, 1 485 policistů, 52 místních představitelů a 689 civilistů. V projevu, který ukazovaly televize umístěné na veřejných prostranstvích, prezident rovněž prohlásil, že mezi zadrženými členy bezpečnostních sil je 5 863 generálů a 282 policejních důstojníků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…