Erik Best: Sobotka lhal. A teď to bouchne

12.12.2017 10:42

Tématem OKD se zabýval na svém webu FSFinalWord.cz americký novinář žijící v Česku Erik Best.

Erik Best: Sobotka lhal. A teď to bouchne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Bohuslav Sobotka 1. září u pražského soudu svědčil, že Evropská komise potvrdila, že akcie OKD byly prodány za tržní cenu. Kdyby to jen bylo tak jednoduché. V rozhodnutí o tom, že během privatizace nedošlo k nedovolené státní podpoře, se totiž Evropská komise opírala o stanovisko Sobotkova úřadu z roku 2006, které sepsala advokátní kancelář pracující jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího,“ poznamenal Best. Sobotkův úřad podle něj uvedl Evropskou komisi v omyl, když o tomto mimořádném střetu zájmů neinformoval. 

Anketa

Vadí vám, jak se Tomio Okamura chová k novinářům?

8%
92%
hlasovalo: 14028 lidí

„Snahy zjistit více o tomto i dalších nepříjemných detailech prodeje OKD dosud brzdila ČSSD a další ‚tradiční‘ politické strany. Teď se ale karta obrátila a tyto strany jsou v menšině. Existence hlasující koalice ANO, SPD, Pirátů a KSČM se 137 křesly nejenže zvyšuje pravděpodobnost, že se parlamentní vyšetřovací komise dobere ke skutečným výsledkům, ale vytváří také podmínky pro to, aby se mohla policie a státní zástupci na privatizaci OKD podívat i z pohledu trestního práva,“ uzavřel Best. 

Původní text ZDE.

Piráti sehnali 94 poslaneckých podpisů podporujících vznik vyšetřovací komise k privatizaci těžební firmy OKD před pár dny. Pro zřízení komise je potřeba 40 podpisů. Sestavení komise by na sněmovním plénu chtěli stihnout do Vánoc, řekli novinářům předseda strany Ivan Bartoš a místopředseda strany Jakub Michálek. Komise má prověřit privatizaci černouhelné společnosti, závěry by měla předložit do deseti měsíců od svého vzniku. Každá sněmovní strana by v komisi měla mít jednoho člena.

Michálek řekl, že Piráti pro svůj záměr získali podpisy napříč politickým spektrem. Na seznamu podle něj zatím chybí podpis od poslanců sociální demokracie, ale návrh by na plénu mohli podpořit.

Komise by měla prověřit převod akcií OKD do vlastnictví jiných osob a také okolnosti, za jakých stát snížil svůj podíl ve firmě, a tím pádem přišel o možnost kontrolovat firmu. Komise má také prověřit prodej minoritního podílu státu a následné plnění závazků nabyvatele akcií. Má též prošetřit činnost státních orgánů a osob, které za majetkové operace při privatizaci odpovídaly.

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, a tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Ministrem financí byl v dané době Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bývá kvůli údajně nevýhodné privatizaci terčem kritiky a který má v trestní věci postavení svědka. Výtky odmítá, vláda podle něj OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

Privatizaci OKD řeší soud, u něhož čelí obžalobě znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti. Na lavici obžalovaných dále sedí dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti. Všichni obžalovaní vinu odmítají. Argumentují mimo jiné tím, že fond byl jen administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu. „Před soudem nestojí tí, kteří byli odpovědní za tuto kauzu. Někdo musel tisk na vládu donést,“ uvedl Michálek.

Na policii pak také zamířil Bakalův klíčový manažer Michael Jasanský, aby vysvětlil své podnikání detektivům. Uvádějí to alespoň Lidové noviny. Policie tak podle všeho finišuje s prověřováním případu dolů, které Zdeněk Bakala ovládl. Jasno by mohlo být už v březnu příštího roku. 

Lidové noviny komentář Jasanského nezískaly. Při telefonním hovoru předčasně zavěsil s omluvou, že je na dovolené, na SMS pak odpověděl jen „bez komentáře“. Jak tisk dodává, vyšetřovatelé se snaží dopátrat, jak z dolů, které se loni ocitly v insolvenci, odtekly desítky miliard korun, a kdo je za to zodpovědný. 

Případem se zabývá ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, do kauzy se vložila i švýcarská justice. Dozorující žalobce Alexandr Dadam k případu uvedl, že jsou prověřovány skutky od roku 2006 do roku 2014. 

Bakala s Jasanským se poprvé střetl v roce 1994, kdy absolvent přírodovědecké fakulty využil volání poradenské společnosti Patria, kterou Bakala vlastnil. Později pak Jasanský pro Bakalu chystal vstup nizozemské NWR, do které spadaly OKD, na burzu. Cesty obou finančníků se pak rozešly v roce 2014. 

Jasanský byl v OKD členem představenstva v letech 2006 a 2007. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…