Erik Best drsně seknul Sobotku: Osobnost zla...

17.12.2015 12:47 | Zprávy

K jedné z nejvýraznějších záporných postav slavné filmové ságy Hvězdné války Darthu Vaderovi přirovnal novinář Erik Best přítele premiéra Bohuslava Sobotky, právníka Radka Pokorného. Přímo v titulku svého komentáře ho označil za ,,Osobnost zla roku 2015".

Erik Best drsně seknul Sobotku: Osobnost zla...
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

„Pokud český byznys a politika letos měly svého Dartha Vadera, byl jím právník Radek Pokorný,“ píše Best dnes na svém serveru fsfinalword.cz.

Podle něj měl Pokorný na Temné straně Síly sice vážnou konkurenci v podobě Andreje Babiše, Zdeňka Bakaly, Petra Kellnera, Bohuslava Sobotky, Miloše Zemana a několika dalších, nikdo prý ale nesymbolizuje zákulisní zneužívání moci lépe.

Celý text je ZDE

Řídí předsedu vlády, a přitom je jen pod minimálním dohledem veřejnosti

Jeho příčinou je prý Pokorného postavení premiérova nejlepšího přítele a „ozubeného kolečka v mechanismu nejsilnější vládní strany a lobbisty se všudypřítomnými soukromými a politickými zájmy“.

Pokorný podle Besta v podstatě řídí předsedu vlády, ovšem pracuje jen pod minimálním dohledem veřejnosti.

„Nejhorší však je, že na svou stranu získal řadu institucí, které mu pomáhají jeho zlé skutky zakrývat a ospravedlňovat. Patří mezi ně Strakova akademie, Agrární komora, Bison & Rose, ČEZ, vydavatelství Economia, EY, Hospodářská komora, Komora administrátorů veřejných zakázek, Rozhodčí soud, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Weinhold Legal a samozřejmě sama ČSSD,“ dodal Erik Best.

Své dnešní zamyšlení uzavřel opět parafrází na Hvězdné války: „Ať síla zlomit tento řetězec provází v roce 2016 všechny zúčastněné.“

Pokorný i Sobotka jsou spojováni s podivnou privatizací OKD

Podle zpráv z médií jsou Sobotka a Pokorný přáteli již více než 20 let. Oba jsou spojováni s pro stát nápadně nevýhodnou privatizací státního podílu v OKD. Sobotka, který byl tehdy ministrem financí, ale jakékoliv pochybení odmítá s tím, že vše proběhlo v souladu se zákony.

Na Pokorného poprvé veřejně zaútočil jihomoravský sociálnědemokratický hejtman Michal Hašek, když v době tzv. lánského puče v rozhovoru pro Českou televizi uvedl: „Nyní půjde o to, jestli ČSSD bude autonomní stranou, nebo slabým článkem budoucí vlády, kde si bude někdo, třeba pan Babiš, vodit premiéra na provázku… Nevím, zkuste se zeptat pana doktora Pokorného. Třeba o tom ví víc,“ řekl tehdy Hašek.

Podle části sociálních demokratů se vliv Pokorného přeceňuje, jiní v něm kvůli jeho pracovním vazbám na kapitány zdejšího byznysu vidí nového hybatele všeho dění v Česku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…