Erik Best jasně: Babiš teď ovládá úplně všechno

28.10.2013 7:47

Novinář a analytik politického dění Erik Best pro ParlamentníListy.cz shrnuje své dojmy z výsledků předčasných voleb. Největší mediální prostor téměř všude, kromě současného dění v ČSSD, zabírá masivní úspěch hnutí ANO Andreje Babiše. Ten bude mít díky chybě ČSSD podle Besta skoro neomezené pole v kladení podmínek.

Erik Best jasně: Babiš teď ovládá úplně všechno
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

„Výsledek ČSSD byl nižší, než se očekávalo a hnutí ANO naopak více. Zajímavé je, že v podstatě tři strany mají podobné výsledky. Pro mě největším překvapením je Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, nečekal jsem, že se dostane do sněmovny. Přičítám to poslední debatě, kde byl Okamura velmi dobrý,“ zmínil v úvodu komentáře k povolební situaci Erik Best.

Babiš má nejlepší vyjednávací pozici

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a díky tomu vlastně celá ČSSD podle Erika Besta udělala velkou chybu, když před volbami tak výrazně deklarovala, že s ODS a TOP 09 nepovedou žádná povolební vyjednávání. Z toho prý bude nejvíc těžit Andrej Babiš.

„Sobotka dokonce podepsal reklamu, do které bylo zabalené páteční Právo a tam je Sobotkův podpis pod tím, že vylučuje spolupráci s ODS a TOP 09. Znamená to, že Babiš má obrovskou vyjednávací pozici. Sobotka musí mít Babiše, bez toho to nepůjde,“ konstatuje Best.

Ten si myslí, že si Andrej Babiš může říct nejen o ministerský post, jak už sám naznačil v případě resortu financí, ale dokonce o post premiéra. „Babiš má nejlepší pozici, ale bude k tomu samozřejmě potřebovat také KDU-ČSL, takže ani lidovci na tom nejsou špatně,“ míní novinář.

Sobotka udělal chybu. Velkou chybu

„Andrej Babiš ale nakonec může ČSSD říct nazdar a domluvit se s těmi ostatními stranami, což vyloučil sice i Babiš, ale u Sobotky jde o jiný případ, když to dal voličům písemně se svým podpisem,“ sděluje dále Erik Best.

Analytik se také pro ParlamentníListy.cz zamýšlí nad neúspěchem SPOZ. V čem byl největší problém, který zapříčinil tak nízký volební výsledek?

„Měli bychom rozdělit chování ministrů, kteří za SPOZ kandidovali a pak chování představitelů té strany. Mně se zdá, že voliči netrestali ani tak ministry, jako trestali Mynáře, Nejedlého a ngla, který nebyl ani skoro vidět a velkou roli v tom hrál i Šlouf. Ten to navíc přesně i popsal v tom, že voliči nemají rádi rozhádané strany,“ uvádí.

Neměli se prý chovat nemorálně

Podle Bestových slov tam ale jde o něco víc, než jen vnitrostranické hádky. „Jde i o nečestné chování. Problém je v tom, když jednají nečestně a dělají věci, které vypadají nemorálně. Když třeba vedoucí kanceláře prezidenta říká, že už jeho poslední týden nebude pracovat jako vedoucí kanceláře prezidenta a pokračuje v tom další týdny, tak neříká pravdu. A to mohlo patřit k největším problémům,“ myslí si.

Co nás v následujících dnech či týdnech čeká? Byl během voleb a po nich nějaký moment, který by neměl uniknout? „Pokud bude prezident Zeman ten, který bude určovat povolební vývoj a bude to moderovat, strany si nemůžou stěžovat, protože měly možnost s tím něco udělat. Mohly hned v sobotu jasně říct, že to budou celé řídit a koordinovat samy a tuto možnost nevyužily, zpackaly,“ uzavřel svůj komentář pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Sobotkův konec na obzoru

Povolebním vývojem také nejspíš značně zahýbe i poslední vývoj, kdy předsednictvo ČSSD v neděli večer vyzvalo šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku k rezignaci. Sobotka se nakonec rozhodnutím vedení své strany nebude účastnit ani povolebního vyjednávání. K odchodu z čela ČSSD dosavadního předsedu v rozhovoru pro Týden.cz vyzval také prezidenta Miloš Zeman. Ten řekl, že na jeho místě by se tak zachoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…