Erik Best jasně o tom, co včera provedla národní banka s korunou... A média o tom prý mlčí

06.02.2015 18:08

Známý americký komentátor českého dění Erik Best upozorňuje, že nám možná centrální banka oslabila měnu a nikdo si toho ani nevšiml. Po posledním rozhodnutí ČNB prý má koruna zaděláno na to, aby ještě více oslabovala, přitom reálně by měla být mnohem silnější.

Erik Best jasně o tom, co včera provedla národní banka s korunou... A média o tom prý mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Možná nám podle Besta devalvovali korunu a ani jsme si toho nevšimli. Nejednalo se totiž o zaplavení trhu penězi jako v roce 2013, kterého si okamžitě všichni všimli, protože přes noc spadla hodnota koruny o čtyři procenta. Nynější změna je subtilnější, ale stejně významná.

"Rada ČNB včera odhlasovala pokračování stropu 27 Kč na kurz koruny vůči euru, čímž v zásadě přijala novou měnovou politiku Evropské centrální banky založenou na kvantitativním uvolňování,“ píše Best. To znamená, že čeští bankéři budou akceptovat masivní tisknutí peněz, které chystají evropští bankéři, a kurs koruny mu přizpůsobovat.

Celý komentář ZDE.

Best podotýká, že od listopadu 2013 klesla koruna vůči euru o sedm procent, ale vůči jiným měnám, třeba dolaru, o více než dvacet procent. Přitom sám viceguvernér Vladimír Tomšík uvedl, že bez předloňské intervence centrální banky by byla koruna mnohem silnější.

Pokud bude nyní euro klesat, a to se všeobecně předpokládá, zasáhne to i korunu. Ta bude buď kopírovat vzestupy a pády eura, nebo vůči němu ještě více oslabí.

"Koruna by měla posilovat, ale nemůže, a rozdíl mezi současnou a skutečnou hodnotou koruny představuje rozsah faktické devalvace ČNB. Skoro nikdo si jí nevšímá, ale je tak skutečná, jak to jenom jde,“ dodává Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…