Erik Best mrazivě: Jde o Čínu a nás. Vážná fakta

07.01.2019 11:40

Jaký je osud česko-čínských vztahů? Politický analytik a novinář Erik Best se zamýšlí nad tím, zda dojde k přehodnocení spolupráce na vládní úrovni ve světle aktuálního vývoje. Vyvstávají totiž bezpečnostní otazníky. Od listopadu 2016, kdy Česko s Čínou podepsalo memorandum o porozumění, se podle Besta okolnosti „dramaticky změnily“.

Erik Best mrazivě: Jde o Čínu a nás. Vážná fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Letos to budou čtyři roky, co Česká republika začala, hlavně z iniciativy prezidenta Miloše Zemana, obnovovat těsnější vztahy s Čínou. Jen prezident byl během této doby navštívil Říši středu čtyřikrát a letos se do Pekingu chystá znovu.

Tehdejší premiér Sobotka a jeho ministři Čínu navštěvovali taktéž často, koneckonců za Sobotkova působení česká vláda podepsala s Číňany tzv. memorandum o porozumění v rámci iniciativy Pásmo a stezka. Zato současný premiér Babiš se k Číně stavěl skepticky už dříve. 

Kritici těsné české spolupráce s totalitní Čínou zde byli od počátku, nyní si ale začínají klást otázky i ti, kteří byli zprvu obnově přátelských vztahů nakloněni. Vše začalo hlavně poté, co Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před užíváním softwaru a hardwaru od čínských firem Huawei a ZTE. 

Anketa

Volili byste v příštích prezidentských volbách Václava Klause staršího?

32%
11%
hlasovalo: 14699 lidí

Zařízení by prý mohla obsahovat nástroje pro špionáž. Nejde však o novou informaci. Varování před rizikem tohoto typu zaznívá v bezpečnostní komunitě už delší čas. 

„Od okamžiku, kdy Česká republika podepsala 5. listopadu 2016 bilaterální memorandum o porozumění s Čínou v rámci iniciativy Pásmo a stezka, se okolnosti dramaticky změnily. Memorandum prosazuje posilování spolupráce mimo jiné v oblasti informačních a komunikačních technologií, v současnosti ale rostou pochyby o tom, jestli je taková spolupráce vždy férová a korektní a bude taková i do budoucna,“ píše nyní ve svém pravidelném shrnutí analytik Erik Best.

Naznačuje, že dříve měla na oficiální českou zahraniční politiku vůči Číně vliv soukromá společnost PPF. Firma nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která má v Číně významný byznys, koncem loňského roku se společností Huawei uzavřela memorandum o spolupráci. Jeho obsah ale není veřejný.

„Bohuslav Sobotka už navíc není českým premiérem a PPF tak přímo neřídí českou politiku vůči Číně. Neveřejné memorandum PPF o spolupráci s Huawei vyvolává otázky, na čí straně společnost stojí. Česká vláda dnes projedná varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru od společností Huawei a ZTE,“ pokračuje Best.

Analytik dále připomíná i značné názorové obraty u premiéra Babiše. Ten na základě varování kybernetického úřadu prohlásil, že nechal všechny mobilní telefony značky Huawei vyházet z Úřadu vlády. Poté se setkal s čínským velvyslancem, své výroky mírnil a naopak řekl, že se žádné telefony vyhazovat nebudou. Později pak čínského ambasadora obvinil ze lži.

„V předvečer jednání vlády přitom Andrej Babiš obvinil čínského velvyslance Čang Ťien-mina ze lži ohledně jejich nedávné schůzky. Christopher Balding v říjnu v článku pro Foreign Affairs napsal, že sázka Číny na soft power v podobě iniciativy Pásmo a stezka odrazuje přesně ty země, kterým měla pomoci. To by se dalo vztáhnout i na Česko. Není tedy čas, aby vláda přehodnotila Sobotkovo memorandum s Čínou?“ ptá se Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…