Erik Best napomenul Bakalovo vydavatelství kvůli informacím od Babiše

26.03.2014 13:52

Novinář týdeníku Respekt kritizoval Babiše, který se vychloubal papírovým ziskem po svých slovech o ČEZu. Jak ale připomíná Erik Best, samo vydavatelství Economia, kam Respekt spadá a které vlastní miliardář Zdeněk Bakala, do událostí kolem ČEZu zasáhlo.

Erik Best napomenul Bakalovo vydavatelství kvůli informacím od Babiše
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Ministr financí Andrej Babiš promluvil v pondělních Hospodářských novinách o výplatě dividendy ze 100 procent loňského zisku ČEZu. Cena akcií pak poskočila nahoru o 6,7 procenta, čímž akcionářům vznikl výnos 19,7 miliardy korun. Téměř 70 procent z této částky pak připadne státu, s čímž se Babiš pochlubil na sociální síti Twitter. Snesla se však na něj kritika.

„Jan Macháček z Respektu v dnešních Hospodářských novinách správně zpochybnil, zda by měl Babiš tuto kurzotvornou informaci oznamovat jinde než na valné hromadě ČEZu. Jinak by se mohl vystavit riziku, že ho někdo z minoritních akcionářů zažaluje,“ popisuje novinář Erik Best ve zpravodaji Final Word.

Celý text ZDE.

„Pro Babiše je to dobrá rada, ale do tanga jsou vždy zapotřebí dva. V tomto případě je Macháčkovým druhým do páru vydavatelství, které jeho komentář otisklo, tedy Economia,“ připomíná.

Informaci o dividendě totiž v pondělí zveřejnilo právě vydavatelství Economia. „Neuvedlo, kdy se od Babiše informace k jejím redaktorům dostala, nicméně měli dost času promluvit si o jeho návrhu minimálně s jednou makléřskou firmou (Patria Direct) a ocitovat jejího analytika Tomáše Sýkoru. Díky Ekonomii tak teoreticky Patria a jiní mohli získat tržní výhodu, které se ostatním nedostalo,“ varuje Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…