Erik Best nařkl TOP 09 z alkoholismu

09.09.2016 9:41

Spor mezi poslancem TOP 09 Danielem Kortem a ministrem financí Andrejem Babišem ohledně zpráv o nasazování odposlechů Celní správou okomentoval na sociální síti americký novinář žijící dlouhodobě v Česku Erik Best.

Erik Best nařkl TOP 09 z alkoholismu
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Všímá si především toho, že Korteho se v tomto sporu zastával i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kalousek spoléhal na Korteho a v bitvě proti Babišovi utrpěl první velikou porážku,“ píše Best. A dodává: „TOP 09 to bude muset probrat na půdě parlamentu ve svém pijáckém klubu.“ Narážel tak na zprávy médií, podle nichž alkoholu holduje nejen Kalousek, ale i sám Korte.

Babiš: Je to šikana

Kauzu inicioval předseda sněmovní komise pro kontrolu odposlechů Daniel Korte. V úterý novinářům řekl, že ministerstvo porušuje svou povinnost předkládat informaci o odposleších každého půl roku. Babiš ve čtvrtek ráno nařčení odmítl a označil Korteho slova za šikanu a lživou kampaň. Náměstkyně ministra Alena Schillerová uvedla, že zprávy, které jsou neveřejné, byly doručeny tajemníkovi komise.

Komise nakonec podle Korteho některé zprávy objevila. „Podařilo se v archivu dohledat jednu zprávu za rok 2014 dodanou v říjnu 2015, pan ministr si dělá ze zákona trhací kalendář,“ řekl novinářům na tiskové konferenci ve Sněmovně. Postrádám dvě zprávy za rok 2015 a za první pololetí roku 2016, dodal. Informace ze zprávy z roku 2014 navíc považuje za bezcenné, nicotné a nekontrolovatelné.

V komisi si nikdo nevšiml, že zprávy chybí

Schillerová trvá na tom, že komise dostává zprávy v souladu s ustálenou praxí. „Údajná bezcennost zpráv může být způsobena jedině činností komise, která o již předložených zprávách nevěděla a nadto je od resortu ani nevyžadovala, ač by toto měla činit z povahy své pravomoci,“ sdělila ČTK Schillerová.

Korte připustil, že dosud si v komisi nikdo nevšiml, že zprávy chybí. Chyboval podle něj tajemník výboru, jehož pochybení si neumí vysvětlit. Kvůli třem chybějícím zprávám však komise ve čtvrtek přijala usnesení, podle kterého Babiš porušil zákon o Celní správě. Schillerová oponuje, že resort povinnosti plní řádně. „A nemůže za to, že se komise téměř po třech letech probudila ze spánku,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…