Erik Best ohromuje: Takhle překvapivě se může zachovat Zeman

24.06.2013 12:31

Prezident Miloš Zeman dal najevo, že neumožní pokračování stávající vládní koalice a prosadí vládu odborníků. Politické strany proto vytáhly strašáka v podobě předčasných voleb, aby na Zemana zatlačily před tím, než jmenuje nového premiéra. Nakonec to ale s mimořádnými volbami zase tak žhavé nebude, míní novinář amerického původu Erik Best.

Erik Best ohromuje: Takhle překvapivě se může zachovat Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

Anketa

Chcete, aby teď Zeman jmenoval svou úřednickou vládu?

80%
20%
hlasovalo: 2228 lidí

"Až dojde na lámání chleba, opravdu se najde 120 poslanců, kteří se připraví o práci rozpuštěním sněmovny?" ptá se novinář na svých stránkách The Fleet Sheet. Z předčasných voleb by totiž ve skutečnosti profitovala pouze ČSSD a komunistická strana.

Ačkoli na první pohled by pro TOP 09 mohly předčasné volby znamenat upevnění pozice na pravici a převzetí role nejsilnější pravicové strany, pro místopředsedu a ministra financí Miroslava Kalouska by představovaly velké riziko. "Dokud post olomouckého státního zástupce zastává Ivo Ištvan a dokud bude mít na starosti kauzy kolem Nagyové, Miroslav Kalousek z TOP 09 si nemůže dovolit přijít o poslaneckou imunitu," vysvětluje Best.

Zemanovy kleště

Totéž prý platí také pro Martina Kubu a Petra Nečase z ODS, všechny zmíněné má Zeman v kleštích. Bez této záchranné sítě si totiž nemohou být podle novináře jistí, že se v kauze rebelů z ODS vyhnou obvinění. Výhružky TOP 09 a ODS bychom prý tedy měli brát s rezervou - tak, jak je bude brát i Zeman.

"Místo příprav na předčasné volby bychom si pak spíš měli zvykat na představu Jiřího Rusnoka jako nového předsedy vlády, a to třeba až do července příštího roku," uzavírá Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…