Erik Best píše o velvyslanci, který chtěl upalovat povstalce. Jeho odstranění se prý chystalo už dávno

28.04.2015 19:23

Diplomat Václav Bartuška, který byl zvláštním velvyslancem pro energetickou bezpečnost ČR, byl svým nadřízeným, ministrem Zaorálkem, zostra pokárán za své výroky vychvalující upalování rebelů v ukrajinské Oděse. Novinář Erik Best ale odhaluje jiné důvody jeho blížící se politické smrti.

Erik Best píše o velvyslanci, který chtěl upalovat povstalce. Jeho odstranění se prý chystalo už dávno
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Bartuška se o víkendu rozpovídal pro server Neovlivni.cz Sabiny Slonkové. V rozhovoru mimo jiné promluvil o tom, že snahám o ruskou rozpínavost je třeba čelit, jinak nedají pokoj. A to skutečně za každou cenu. „Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé. Estonci to vědí velmi dobře, Lotyši taky, Litevci taky, Poláci taky. Myslím, že i Češi. Nepodceňujte, prosím, jak moc se naše země za poslední čtvrtstoletí proměnila,“ řekl v rozhovoru.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna obratem slíbil, že vyzve svého spolustraníka Zaorálka k odvolání prostořekého diplomata. Zaorálek jej sice prozatím ve funkci ponechal a ohradil se na diplomatické zvyklosti velmi ostře. „Bartuška použil výklad, který je věcně nesprávný a morálně neobhajitelný. Panu Bartuškovi jsem jeho výrazy ostře vytkl a vyjádřil jsem zásadní odpor k podobně cynickým prohlášením,“ uvedl ministr.

Erik Best, známý analyzátor ekonomického pozadí politických rozhodnutí, ale vidí jinou věc, která zpečetila Bartuškův politický osud. Pomalá politická smrt se prý začala odvíjet již od roku 2010, kdy byl Bartuška jmenován zvláštním zmocněncem pro dostavbu Temelína. Svými šéfy byl zavázán, aby si nechal pro sebe svůj odpor k vítězství ruského koncernu Rosatom, který by veřejně pronesen výrazně zpochybnil regulérnost soutěže.

Celá Bestova glosa ZDE

Bartuška vydržel až do března 2014, kdy si pustil pusu na špacír po ruském obsazení Krymu. Jenže v minulém týdnu v Hospodářských novinách přetavil svou nechuť do výzvy, ať jsou Rusové vyloučeni z nové soutěže na dostavbu Temelína. „Brzy poté ČEZ potvrdil, že nový tendr lze očekávat příští rok, a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš zdůraznil, že nikdo by z něj neměl být předem vyloučen,“ píše Best.

Tím byl prý osud prostořekého diplomata zpečetěn a rozhovor byl pouze záminkou, po které ministr Zaorálek nemusí brát na Bartušku vůbec žádné ohledy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …