Erik Best napsal, kdo je podle něj „děvka Martina Romana"

23.06.2014 16:34

Pondělní vydání týdeníku Euro přináší na titulní stránce obrázek mladého miliardáře Daniela Křetínského a uvnitř čísla text bilancující jeho poslední úspěchy, nazvaný lakonicky „Sparťan jede“. Komentátor Erik Best se však na jeho kariéru dívá mnohem skeptičtěji.

 Erik Best napsal, kdo je podle něj „děvka Martina Romana"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Daniel Křetínský, vlastník největšího fotbalového klubu v zemi, ale především úspěšný podnikatel v oblasti energetiky, nedávno dokázal získat většinu ve firmě Energetický a průmyslový holding, když vyplatil společnost PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Transakcí za desítky miliard tak získal 17 procent akcií ve firmě, která ovládá více než 40 podniků z oblasti těžby, výroby tepla i elektřiny, i jejich distribuce a prodeje. Mimo jiné je klíčovým přepravcem ruského plynu do celé EU, lídrem teplárenského trhu v ČR, největším plynárenským koncernem na Slovensku a třetí největší těžební společností v Německu.

V textu je také rekapitulována raketová kariéra Daniela Křetínského, který byl v roce 2009 jedním ze zakladatelů energetického holdingu. Můžeme se dočíst, jak mladý právník otevřel slovenské investiční společnosti J&T dveře na český trh, jak její majitele nadchl pro oblast energetiky a jak po několika neúspěších nyní vítězně táhne energetickými trhy.

Obeznámený americký komentátor Erik Best se však ve svém pravidelném blogu hrdinské interpretaci mladého geniálního byznysmena vysmívá. Křetínský totiž podle něj ve své kariéře nebyl ničím jiným než „Romanovou děvkou“, což jako hlavní motto umístil rovnou do titulku své každodenní glosy. Díky společnému holdingu byl prý především spojkou Petra Kellnera na český energetický byznys, zejména na šéfa státního ČEZu Martina Romana.

Celý text Erika Besta ZDE.

„Toto pouto se minulý týden přerušilo, když Křetínský a spol. odkoupili podíl PPF v EPH,“ myslí si Best, podle kterého lze celou transakci interpretovat tak, že Kellner pochopil, že Křetínského a jeho EPH už ke svým obchodům nepotřebuje.

„Ekonomicky zaměřené noviny teď blouzní o tom, jak skvělý je Křetínský dealmaker. Realita je o poznání jiná. Bez Romana a jeho přístupu k pokladně ČEZu by Křetínský byl jen další málo známý společník ve společnosti J&T,“ dodává Erik Best.

Oslavný článek o mladém byznysmenovi tedy vnímá především tak, že si novináři chtějí šplhnout u podnikatele, který v poslední době zaměřuje své aktivity i na oblast médií a údajně se dle Besta chystá koupit i samotné Euro.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…