Erik Best přináší novou úvahu: V hlavní roli ČEZ, Sobotkův Pokorný a Rychetský

27.09.2017 20:04

Americký novinář Erik Best na svém serveru fleet sheet’s napsal úvahu o tom, zda v této zemi skutečně vládnou členové vlády, nebo spíše energetický gigant ČEZ.

Erik Best přináší novou úvahu: V hlavní roli ČEZ, Sobotkův Pokorný a Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Best hned na úvod poznamenává, že soudce nesmí projednávat kauzu, ve které se může potýkat s případným střetem zájmů. U předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského ale takové podezření na střet zájmů existovalo, byť to soudce Rychetský odmítá.

Jde o kauzu, ve které hrál roli energetický gigant ČEZ. Novinář sice uznává, že Rychetský ČEZ dlouhodobě kritizuje, v minulosti dokonce naznačoval, že si někteří lidé mohou klást otázku, zda v této zemi ČEZ nevládne. Ale to podle Besta ještě neznamená, že se nemohl ocitnout ve střetu zájmů ve sporu, který ČEZ vyhrál.

Celý článek naleznete zde.

„Rychetský byl ale nedávno soudcem zpravodajem ve sporu o to, jestli je ČEZ povinným subjektem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. ČEZ ve sporu zvítězil. Společnost zastupoval právník Radek Pokorný, který u Rychetského vykonával právní praxi. Rychetský střet zájmů odmítl a uvedl, že Pokorný byl jenom krátce koncipientem v jeho bývalé kanceláři cca před 14 lety. Pokorný ale na Facebook 6. září napsal: ‚Jak říkal můj mentor Pavel Rychetský...‘ Mentor? Někdo tady neříká pravdu,“ uzavírá svou úvahu Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…