Erik Best rozebral Zemanovo prohlášení o centrální bance. Jde o Babiše a jeho Agrofert

19.02.2015 14:49

Prezident republiky včera uvedl, že do rady České národní banky nejmenuje nikoho, kdo podporuje devalvaci koruny. Nad situací centrálních bankéřů po tomto Zemanově výroku se na svém webu fsfinalword.cz zamýšlí americký novinář dlouhodobě žijící v Praze, Erik Best.

Erik Best rozebral Zemanovo prohlášení o centrální bance. Jde o Babiše a jeho Agrofert
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Centrální bankéři jsou teď postaveni před dilema. Mají rozhodovat podle sebe, anebo podle toho, co chce prezident? Musí být také politickými analytiky, protože není jisté, jak dlouho Miloš Zeman vydrží na Hradě. „Co kdyby jeho funkci převzal Andrej Babiš a vy jste vsadili na špatného koně?“ uvažuje Best.

V souvislosti se včerejším Zemanovým výrokem také míní, že tři prointervenční členové bankovní rady ČNB by raději měli srovnat krok. A kdo tvoří Bestem zmíněnou trojici? Prý je to viceguvernér Mojmír Hampl, Lubomír Lízal a Vladimír Tomšík.

Mají centrální bankéři srovnat krok se Zemanem, nebo raději s Babišem?

Další otázkou ale je, podle koho by si oni a další zájemci o post v ČNB měli srovnat krok. Podle Zemana, anebo snad podle Babiše?

„Zemanovi se nelíbí devalvace; Babiš využil „soukromého názoru“ jednoho ze svých náměstků Martina Prose, aby centrální bankéře varoval před prudkou revalvací v opačném směru,“ přemítá žurnalista.

V lehké nadsázce pak své zamyšlení uzavírá tím, že věci budou pro všechny o tolik jednodušší, „až bude Agrofert řídit i ČNB.“

Celý text ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…