Erik Best sledoval Kalouska a další při povodních: Budete se divit

12.06.2013 4:44

Většina politiků není zvyklá dělat svoji práci a při povodních se to projevilo. ParlamentímListům.cz to řekl americký novinář a pozorovatel Erik Best. Vedle toho se podle něho vlivem Kalouskovy alkoholové „příhody“ projevilo, že ministr financí je pro TOP 09 politické riziko a po volbách to pro jeho stranu může mít velké následky.

Erik Best sledoval Kalouska a další při povodních: Budete se divit
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Politici podle Erika Besta povodňovou situaci na začátku zanedbali, protože vláda se mimořádně sešla příliš pozdě. „Zanedbali své povinnosti, uvědomili si to a tento týden to zase naopak trošku přehánějí. Neříkám tím, že by to nebylo na místě, ale v každém případě byl vidět ten rozdíl mezi vystupováním na počátku záplav a nyní,“ konstatoval americký novinář pro ParlamentníListy.cz.

Politici sváděli vinu jeden na druhého

„Pokud by, nedej Bůh, přišla ještě do voleb další povodeň, budou politici velmi dobře vědět, co dělat. Přijde mi, že většina politiků se chovala velice politicky, stejně jako v dalších zemích, které to zasáhlo. Každý se to snažil svést na někoho jiného, viz Hudeček versus Svoboda,“ říká Best.

Zvláštní kapitolou pak byla situace v Praze. TOP 09 se zbavila primátora Svobody, vyhodila ODS z koalice a pár dní nato přišly povodně. Lituje toho „puče“ na pražském magistrátu TOP 09, nebo je možné, že to chce spíše politicky využít ke svému prospěchu?

„TOP 09 je ve svízelné situaci. Když řekne, že strana dobře zvládla krizi, znamená to, že chválí Hudečka a pokud on bude chtít zůstat v primátorském křesle, bude se těžko hledat důvod, proč ho odstranit. Připomeňme, že sám Tomáš Hudeček už před dlouhou dobou říkal, že nechce být nikdy primátorem. Jenže už tehdy to vypadalo tak, že se primátorem stane právě Hudeček, pokud se mu podaří odstranit Svobodu,“ komentuje situaci na pražském magistrátu.

Pozor, aby se nezapomnělo na potřebná protipovodňová opatření

Vzhledem k rozsahu povodní třeba na severu Čech nemají Pražáci podle Besta velké právo mluvit o tragické situaci v Praze. „Spíše bychom měli poslouchat rady lidí z Ústí nad Labem a dalších severočeských měst. Máme tady v Praze trošku zkreslenou představu, protože ve srovnání se severem se v Praze skoro nic nestalo,“ upozornil.

Erik Best navíc varuje před tím, aby se po odeznění povodní a likvidaci škod nezapomnělo na diskusi k možným protipovodňovým opatřením mimo Prahu. „Hrozí, že na to zase za dva, tři roky zapomeneme. Tentokrát ale bylo vidět, že politici na řešení záplav nebyli připraveni,“ je přesvědčen.

„Politici totiž nejsou příliš zvyklí na to, že mají dělat svoji práci. Oni dělají všechno kromě té dennodenní práce, a když museli, chvíli trvalo, než si vůbec zapamatovali, co mají dělat. Mohlo to samozřejmě být horší, ale snad se to do budoucna zlepší. Je ale zkrátka vidět, že politik na prvním místě nemyslí na to, co od něj voliči očekávají,“ uvádí Erik Best.

Kalousek prý má velký problém - alkohol

Mediální zpravodajství kolem dopadů záplav poněkud rozčeřila alkoholová „příhoda“ ministra financí Miroslava Kalouska. Dá se věřit tomu, že šlo jen o výjimku spojenou s únavou, jak to zdůvodnil sám ministr? „Je to závažný problém a není to vůbec poprvé, jde nejméně o čtvrtý případ, kdy byl Kalousek během rozhovoru ve ‚velice dobré náladě‘ a podle mě za tím stojí několik věcí,“ uvažuje Best a dále vysvětluje.

„Jednak má za sebou schválené církevní restituce a díky tomu má pocit, že může víc relaxovat. Ale hlavně je to tím, že má veliký problém. Pro TOP 09 je potom otázkou, zda s takovým člověkem chce jít do voleb, to představuje politické riziko. Další strany se musí také rozhodnout, zda chtějí spolupracovat s takto rizikovým subjektem, jakým je TOPka kvůli Kalouskovi. Nikdo neví, co od něho očekávat a kdy se zase odbourá,“ sděluje Best.

Ten v tom vidí dobrou záminku pro ODS a ČSSD, proč nejít po příštích volbách do koalice s TOP 09. „A co potom bude TOP 09 dělat, až jí ČSSD řekne, že s ní na celostátní úrovni spolupracovat nemůže a díky tomu se musí domluvit s ODS, s Babišem nebo SPOZ? TOP 09 nebude spolehlivým partnerem a strana si musí vyřešit, co s Miroslavem Kalouskem udělat,“ uvádí.

Schwarzenbergův konec je jen otázkou času

Novinář Best si je sice vědom toho, že Kalousek je TOP 09 a TOP 09 je de facto Kalousek, ale podle jeho slov bude muset někdo ve straně sebrat odvahu a „vzít býka za rohy“ a udělat rozhodnutí. „Navíc TOP 09 přijde o Schwarzenberga, to je pouze otázka času,“ věští krátkou politickou budoucnost ministru zahraničí.

I během povodní si média našla prostor ke kritice prezidenta Zemana. Podle Erika Besta to má dvě roviny. „Za prvé je jasné, že rozhodnutí o uvolnění vojáků Hradní stráže na pomoc při odklízení škod je v pořádku. Za druhé ale míním, že samotný projev byl nedůstojný a podle mě to Miloši Zemanovi škodí,“ myslí si americký novinář.

„Jenže otázkou je, jak se na to díváme my z Prahy a jak to vnímají jeho voliči mimo Prahu. Je možné, že Zeman situaci odhaduje lépe než my. Mně osobně se přesto zdálo, že narážka na novináře v projevu byla nedůstojná. Celkově ale ta poskytnutá pomoc je v pořádku,“ dodává v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…