Erik Best ukazuje, co znamenají volby pro ČSSD. Nic pěkného

26.05.2014 15:52

Americký novinář Erik Best na serveru fsfinalword.cz udělal malý exkurz do historie a naznačil, že ČSSD se pomalu vzdaluje vedoucímu postavení na politické scéně, které po dlouhých 22 let zastávala ve spolupráci s ODS.

Erik Best ukazuje, co znamenají volby pro ČSSD. Nic pěkného
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Best nejdříve rekapituluje výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku a připomíná, že je to poprvé po 22 letech, kdy volby nevyhrála ODS či právě ČSSD. „Hnutí ANO o víkendu vyhrálo volby do Evropského parlamentu, když těsně předstihlo TOP 09 a ČSSD. Teprve podruhé za 22 let tak v celostátních volbách nezvítězila ani ODS, ani ČSSD. Naposledy k tomu došlo v roce 2000, kdy Čtyřkoalice vyhrála volby do Senátu. Vítězství však nemělo dlouhého trvání, protože koalice se brzy rozpadla,“ osvěžuje Best čtenářovu paměť.

Celý článek ZDE.

Erik Best vyzdvihuje skutečnost definitivního rozvázání pořádků, které tu po dvě desetiletí panovaly. „Volební pokladna Andreje Babiše zajistí, že tentokrát tomu bude jinak. ČSSD se bude muset vyrovnat s tím, že to byl Bohuslav Sobotka, kdo dohlédl na konečný zánik mocenského uspořádání mezi ODS a ČSSD, které po dvě desetiletí udávalo tón české politice,“ napsal serveru fsfinalword.cz americký komentátor.

Na závěr varování

Erik Best také poukazuje na možná rizika spojená s ubýváním moci a jako příklad uvádí občanské demokraty. „Když si straníci z ODS uvědomili, že jim moc proklouzává mezi prsty, snažili se shrábnout všechno, co šlo. Voliči (a policie) by měli vycházet z toho, že k něčemu podobnému dojde, až kroužek kolem Sobotky začne odpočítávat dny, než nastane čas předat štafetu někomu jinému,“ uzavírá Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…