Erotický vtip na Miloše Zemana, a nejen to. Po včerejší rozhlasové show prezidenta je znovu veselo. Zapojil se i Kalousek

30.05.2016 9:30

Prezident Miloš Zeman včera v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 uvedl, že do doby, než textař Michal Horáček připustil možnou kandidaturu na post prezidenta, ho vůbec neznal. O koho jde, se hlava státu dozvěděla až od svých spolupracovníků. V souvislosti s možnými vyzyvateli v boji o post prezidenta ČR se Zeman také kriticky vyjádřil ke Kroměřížské výzvě Michaela Kocába či think-tanku Evropské hodnoty. Na jeho slova již prostřednictvím sociálních sítí reagoval zástupce Evropských hodnot Jakub Janda i Michal Horáček, ozývají se ale i další.

Erotický vtip na Miloše Zemana, a nejen to. Po včerejší rozhlasové show prezidenta je znovu veselo. Zapojil se i Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

„Když mně řekli, že Michal Horáček chce kandidovat na prezidenta, tak jsem se svých spolupracovníků zeptal, kdo to je. Dozvěděl jsem se, že je textař a bývalý majitel Fortuny. A když jsem se zeptal, jakou má praxi v politice, dozvěděl jsem se, že spolu s panem Bursíkem zakládali stranu jménem LES a ta strana má prakticky nulové preference. To je vše, co o panu Horáčkovi vím,“ uvedl Zeman v rozhovoru s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým.

Podle prezidenta se však už kromě Horáčka vyrojilo napříč politickým spektrem i několik dalších kandidátů, mezi nimiž se dají najít lidé, kteří měli v minulosti v politice úspěch. V této souvislosti Zeman zmínil Jaroslava Kuberu (ODS) či Zdeňka Škromacha (ČSSD).

„Mám však pouze dojem, že skutečný kandidát na prezidenta by se neměl spojovat s pouťovým cirkusem nazývaným Evropské hodnoty bývalého pornoherce Jakuba Jandy či Kroměřížskou výzvou, z níž si dělají srandu političtí komentátoři, levicové i pravicové strany. Ten, kdo chce kandidovat na prezidenta, musí vstát a říct: Jsem připraven, mám ten a ten program a argumenty jsou viditelné v tom, co jsem dokázal v politice,“ zdůraznil Zeman.

Na sociálních sítích se na prezidentova slova začínají množit reakce. A reagují nejenom prezidentem v rozhovoru přímo zmiňovaní. Škála komentujících zahrnuje politiky, vysokoškolské pedagogy, aktivisty i prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

„Tak se společně zasaďme o to, aby se to pan ing. Zeman dozvěděl. Co říkáte?“ zareagoval na prezidentova slova o neznalosti svého možného vyzyvatele v souboji o post hlavy státu textař Michal Horáček. Podle europoslance za ODS Jana Zahradila však Horáček svoji reakci neformuloval zrovna vhodně. „Na trapnou poznámku neméně trapná reakce. Tak zas nic, no,“ povzdechl si Zahradil na svém facebooku.

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty soudí, že prezident na ně útočí proto, že je vnímá jako relevantní soupeře. Takový Zemanův odhad je dle Jandy správný a prezident se prý má na co těšit. „Tahle země patří svobodným občanům, ne sluhům diktátorů,“ míní Janda.

Aktivista Matěj Hollan si všiml jednoho z titulků oznamujících možnou kandidaturu Michala Horáčka na post českého prezidenta a neváhal ho využít k rýpnutí do současné hlavy státu. „Věřím mnoha věcem. Že se Michal Horáček dokáže stát prezidentem USA, papežem, kolonizovat Venuši a vypít bez smrtících následků Starobrno. Ale že by dokázal, aby se postavil Miloši Zemanovi, tomu opravdu, ale opravdu věřit odmítám! (K titulku: Horáček asi bude kandidovat na Hrad! Kdy se postaví Zemanovi?)“ zveřejnil na Facebooku.

Vysokoškolský pedagog Michael Romancov soudí, že věty typu – Vy jste kdo? / Víte, kdo já jsem? – patří mezi nejubožejší, ale také zároveň hodně vypovídající. Prvně zmiňovanou otázku prezident Zeman pronesl v nedělním rozhovoru pro rádio Frekvence 1 v souvislosti s textařem a možným soupeřem v boji o prezidentský post Michalem Horáčkem, druhou v pořadí prý Miloš Zeman používá implicitně celou dobu.

Na jeho komentář zareagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který poukázal na Zemanova předchůdce na postu hlavy státu Václava Klause, jenž prý míval jiný „chvat“. „Přistoupil k nemilému hostu s otázkou: Vy tu děláte co? Vás pozval kdo?“ zavzpomínal Kalousek s tím, že ne každý to ustál.

Do debaty, kterou svými slovy rozpoutal prezident Zeman, se zapojil i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Hradní mluvčí si povšiml komentáře na Svobodném fóru, v němž se tvrdí, že prezident textaře Horáčka znal již dříve. Argumentují dva roky starým rozhovorem hlavy státu pro ParlamentníListy.cz, v němž prezident pronesl, že poslal své oblíbené zpěvačce Haně Hegerové levandule do nemocnice, neboť má velice rád její píseň Levandulová.

„Tu nazpívala s Petrem Hapkou a neotextoval ji nikdo jiný než Hapkův dvorní textař Horáček,“ usvědčovalo Svobodné fórum Zemana ze lži. „Mám-li rád Levandulovou v podání úžasné Hany Hegerové, neznamená to, že musím znát ideového spoluzakladatele Bursíkovy liberálně-ekologické partaje. Znamená to, že si vážím skvělé umělkyně, a nevážím si politických neumětelů,“ odmítl jejich argumentaci prezidentův mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…