Estonský expremiér apeluje na Čechy: Máme morální povinnost pomáhat uprchlíkům

07.10.2015 19:10

Místopředseda Evropské komise a bývalý estonský premiér Andrus Ansip byl hostem středečního Interview ČT24. České vládě vytkl, že nabízí příliš málo on-line služeb občanům v oblasti státní správy. Zmínil také počítačové pirátství a stranou jeho pozornosti nezůstali ani uprchlíci.

Estonský expremiér apeluje na Čechy: Máme morální povinnost pomáhat uprchlíkům
Foto: wikipedia
Popisek: Tallin.

V úvodu rozebíral plány na lepší propojení EU internetem. Podle hosta jde o zásadní věc a Česko se musí snažit, aby nezaspalo s přípravou patřičných projektů. Česko je pozadu např. v poskytování on-line služeb ve státní správě, ale třeba také ve zdravotnictví. Ve Švédsku se všechny recepty řeší elektronicky, v Česku je to jen zlomek, i to se může změnit. Pokud jde o státní správu a on-line služby, patříme mezi tři nejslabší země Unie.

Čeští občané by jistě ocenili, kdyby se to změnilo. Totéž platí také o konci poplatků za roaming, byť poplatky za ně beztak prudce klesly díky konkurenci mezi operátory. Změnit by se ale měla situace i na černém trhu. Komisař hodlá jít cestou nabízení přijatelných cest k legálnímu stahování, aby černý trh co nejvíce oslabil.

Nakonec přidal i pár slov k uprchlíkům. „Naše země musela projít dvěma deportačními vlnami a řada našich lidí byla vděčná, že našla nové místo k životu např. v Austrálii. Je proto naší morální povinností pomoci uprchlíkům ze Sýrie,“ prohlásil jasně. Mírový projekt Evropské unie považuje za úspěšný, a to jak pro staré členské země, tak pro země nové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…