Euro byl krok zpátky. Tak hovoří muž, který jej v Německu zaváděl

11.07.2015 15:22

Někdejší německý ministr financí Oskar Lafontain, jenž tento post zastával mezi lety 1998 až 1999 za německou sociální demokracii, volá v rozhovoru pro časopis Spiegel po ukončení společné evropské měny euro. Lafontain byl také předsedou německé die Linke, kterou lze popsat jako nástupkyni komunistů.

Euro byl krok zpátky. Tak hovoří muž, který jej v Německu zaváděl
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

"Euro je krokem zpět v historickém projektu evropské integrace," konstatoval někdejší šéf německé státní kasy a obratem dodal, že se stačí podívat na Řecko. S vlastní měnou by prý řadu let trvající krizi zvládalo lépe. Euro selhalo, nedělejme si žádné iluze," dodal muž, jenž se v pozici ministra financí podílel na zrodu této měny.

Celý text v němčině zde

Řecko za současných podmínek nemůže své hospodářství postavit na nohy, protože nemůže devalvovat měnu. Směnné kurzy v minulosti fungovaly a není důvod věřit, že by nefungovaly znovu. Lafontain připouští, že die Linke oficielně zastává jiný názor, než on sám. Strana odmítá konec eura a vystoupení Řecka z eurozóny. Exministr financí ale podotýká, že to není poprvé, co se jeho názory rozcházejí s nějakou stranickou linií.

Oskar Lafontain byl dlouhá léta význačnou osobností německé sociální demokracie. Když v roce 1998 vyhrála volby, stal se ve vládě Gerharda Schrödera ministrem financí. V této pozici také poté koordinoval zavádění eura. Po necelém roce ve funkci se však rozhodl odpostoupit. Vystoupil i ze strany a založil výrazně levicovější frakci Die Linke, která dodnes působí v parlamentech téměř všech německých zemí jako jejich nejlevicovější součást. V Evropském parlamentu sdílí frakci s našimi komunisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…