Euro padá. A hodně

12.03.2015 12:48

Euro v posledních dnech klesá a blíží se ke svému největšímu čtvrtletnímu poklesu vůči dolarů ve své historii. Experti odhadují, že by tato nepříliš pozitivní zpráva mohla mít paradoxně i svoji světlou stránku v podobě nastartování ekonomiky v zemích eurozóny.

Euro padá. A hodně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Někteří experti odhadují, že pokud vše půjde dosavadním tempem, mohla by se společná měna snížit až na úroveň amerického dolaru do konce příštího roku. Analytici z Deutsche Bank dokonce tvrdí, že by se tak mohlo stát ještě letos. Jak připomíná server BusinessInsider.com, v minulých letech bylo na pokles hodnoty eura nahlíženo s velkými obavami. Především ze strany investorů. V současné chvíli je však oslabení eura symbolem pro nejsilnější ekonomický impuls od začátku finanční krize. Stručně řečeno, slabší euro vytváří dobré podmínky pro ekonomický růst.

„Vývoz se podílí na evropském HDP z více než jedné čtvrtiny, což je dvakrát více než ve Spojených státech a ještě o mnoho více než v Číně. Výroba v rámci zemí eurozóny se díky slabšímu euru zlevňuje pro zahraniční odběratele. Francouzská a italská auta, německé obráběcí stroje či irské léky si tedy zákazníci po celém světě koupí za nižší cenu. Evropští exportéři tedy na oslabené evropské měně vydělají,“ vysvětluje autor textu Mike Bird a uvádí, že podle Credit Suisse by 10% meziroční pokles eura měl způsobit růst HDP o 0,7 %. Podobný efekt jako měl 35% pokles cen ropy.

celý text v angličtině najdete ZDE

Credit Suisse však považuje za vážnou situaci, že euro oslabuje i přes prudké zrychlení dynamiky evropské ekonomiky. To znamená, že oslabení měny je řízeno politiky a reálnými rozdíly kurzů. „To znamená, že investování v eurech nevydělává příliš mnoho peněz. Úrokové sazby jsou stále nízké, takže globální investoři o euro nijak zvlášť nestojí,“ interpretuje vyjádření Credit Suisse Bird a konstatuje, že dolar se nachází v přesně opačné situaci. „Ve Spojených státech došlo ke zvýšení úrokových sazeb, americká měna posiluje a investoři se mohou těšit na vyšší návratnost investice v dolarech,“ zmiňuje Bird.

Tento trend by měl podle Birda pokračovat i v příštích dvou letech a možná i ještě déle. „Americký FED nebude chtít měnit započatý kurz ve zvyšování úrokové sazby. Evropská centrální banka zase bude trvat na tom, že minimálně do září 2016 musí rovněž pokračovat v zajetých kolejích. Oslabení eura by tedy mohlo mít setrvalejší ráz. V každém případě je to přesně to, po čem celá Evropa volala posledních pět let. Oslabení eura sice samo o sobě všechny potíže ekonomiky eurozóny nevyřeší, ale nastolená změna vzbuzuje optimistická očekávání,“ shrnuje Bird. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…