Euro ztrácí, trh sleduje Řecko a chystá se na řecké referendum

30.06.2015 20:28

Euro dnes na devizovém trhu ztrácelo k dolaru i některým dalším předním zahraničním měnám. Investoři se chystají na to, že země téměř jistě neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) včas dlužnou splátku. Ztráty ale brzdila nejistota před očekávaným nedělním referendem v Řecku a také spekulativní obchody.

Euro ztrácí, trh sleduje Řecko a chystá se na řecké referendum
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Kolem 17:00 SELČ ztrácela jednotná evropská měna vůči dolaru zhruba 0,4 procenta na 1,11930 USD. Vůči japonskému jenu euro odepisovalo 0,7 procenta na 136,69 JPY. Dolar k jenu se propadl až na 121,93 JPY, tedy na nejnižší hodnotu za pět týdnů. Naposledy ztrácel 0,2 procenta na 122,2 JPY.

Naděje na východisko z krize nemizí

Trh sleduje, jakým směrem se bude ubírat řecké veřejné mínění před ohlášeným nedělením referendem o podmínkách záchranného programu stanovených věřiteli Řecka. Dnes o půlnoci podle všeho vyprší prodloužený úvěrový program se zbývajícími penězi, na jejichž uvolnění se Řecko s věřiteli nedokázalo v uplynulých měsících dohodnout.

Za poklesem eura stojí zčásti fakt, že Atény neuhradí splatný dluh MMF, uvedl analytik Jason Leinwand ze společnosti Riverside Risk Advisors. Naděje na východisko z krize ale vzhledem k očekávanému referendu nemizí, což omezuje propad eura, sdělil také.

Jednotnou evropskou měnu podle analytiků opět nakupovali investoři, kteří předtím sázeli na její prudký pokles, jenž dnes ovšem nenastal. Euro po dramatickém víkendovém vývoji řecké krize v pondělí sestoupilo až na čtyřtýdenní minimum 1,09550 USD. Později se ale vzpamatovalo a dostalo se až na 1,12790 USD, tedy nejvyšší hodnotu za necelý týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…