Eurokandidát Romské demokratické strany zakládá vlastní hnutí

31.05.2014 13:41

Neúspěšný kandidát Romské demokratické strany do Evropského parlamentu z ní vystoupil, chce založit nové hnutí. Důvodem je prý to, že za tři měsíce předvolebního klání dospěl k názoru, že Romové zlenivěli a zvykli si na život na dávkách, řekl dnes ČTK brněnský podnikatel Rastislav Lučanský. V rámci projektu IQ Roma servisu se o práci v Jihomoravském kraji hlásí o zaměstnání několik set Romů ročně. Uplatní se jich zhruba pětina, zaměstnavatelé o ně nemají příliš zájem.

Eurokandidát Romské demokratické strany zakládá vlastní hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Romské demokratické strany Miroslav Tancoš

Průzkum IQ Roma servis odhalil, že se na hranici chudoby dostávají už mladí Romové. Založil proto projekt Učíme se prací, který nabízí Romům aktivity ke zvýšení obecných i odborných kompetencí využitelných na trhu práce. „Klientů, kteří mají zájem pracovat, je ročně několik stovek. Loni z 364 klientů našlo práci 80," řekla ČTK koordinátorka projektu Lenka Maléřová. Podle ní ale mnozí zaměstnavatelé Romy v podstatě ze strachu odmítají. „Potom nás těší, že zaměstnavatelé, kteří Romům práci zpočátku dát nechtěli a měli z toho obavy, si Romy jako pracovníky chválí a chtějí od nás další tipy na zaměstnance," dodala.

„Za tři měsíce jsem se dozvěděl o své vlastní komunitě víc než za celý svůj život," řekl dnes ČTK Lučanský. „Romové sice hlasitě hovoří o špatných životních podmínkách, předražených ubytovnách a nemožnosti si najít práci, ale ve stávajícím systému, kdy si zvykli na život na dávkách, je jim vlastně dobře," tvrdí.

V době volební kampaně objel brněnský podnikatel Lučanský desítky měst, obcí, romských festivalů i veselic. „Hovořil jsem s našimi chudými Romy i s těmi, kterým se daří slušně, podnikají a pracují. Jsem však šokován tím, jak jim tento život (na dávkách) vyhovuje. Nechce se jim vstávat do práce, každý den usilovně pracovat a poctivě živit rodinu. Jsem Rom, ale musím přiznat, že je na nás potřeba tvrdá ruka bez výjimek," prohlásil Lučanský.

Většina Romů se chce začlenit

Mezinárodní organizace často Českou republiku za přístup k Romům a jejich integraci kritizují. Podle Lučanského se do života majority nechce začlenit zhruba 70 procent Romů. „Mělo by se s tím něco dělat. Mám takovou vidinu, že pokud by někdo nemohl najít půl roku uplatnění, ze zákona by mu musela být práce nabídnuta. Pokud by ji odmítl, nedostal by žádné dávky. Romové nadávají na rasismus, ale záleží jen na člověku, ať je bílý, černý nebo žlutý," uvedl Lučanský, který je bývalým reprezentantem Československa v boxu. Dnes podniká v Brně a má autobazar.

Protože si v kampani se svými spolupracovníky neporozuměl, z Romské demokratické strany vystoupil a chce založit vlastní hnutí. „Bude nejen pro Romy, ale pro všechny lidi sociálně slabší. Oslovím s tím i premiéra, abychom s touto situací společně něco udělali," dodal Lučanský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…