Eurokomisař Avramopulos vyzval Česko, ať se přihlásí k principům EU

27.07.2017 14:04

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos dnes vyzval Českou republiku, Polsko a Maďarsko, které odmítají přijímat uprchlíky na základě stanovených kvót, ke spolupráci s Evropskou unií. Svými skutky prý mají ukázat, že věří v principy Evropské unie.

Eurokomisař Avramopulos vyzval Česko, ať se přihlásí k principům EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Adresuji odtud z Athén poslední výzvu těmto státům: Musí svými skutky prokázat, že věří v principy Evropy, řekl Avramopulos podle agentury DPA na tiskové konferenci v kancelářích EU v řecké metropoli.

Česká republika, Polsko a Maďarsko mají ještě jeden měsíc na to, aby ukázaly, že věří v zásady EU, připomněl Avramopulos úterní výzvu Evropské komise. „Naše dveře jsou otevřené, pokud tyto země změní způsob myšlení,“ dodal Avramopulos.

V úterý Evropská komise zahájila druhou fázi řízení proti zmíněné trojicí zemí. Pokud do měsíce neukážou vůli plnit své povinnosti v souvislosti s programem přijímání žadatelů o azyl z Řecka a Itálie podle kvót, mohl by spor skončit u soudu EU. Pokud by Soudní dvůr EU dal za pravdu komisi, hrozily by zemím vysoké pokuty.

Evropská komise dnes zároveň uvolnila dalších 209 milionů eur (téměř 5,5 miliardy korun) pomoci Řecku, které má peníze použít na poskytování ubytování uprchlíkům v nájemních domech a hrazení základních potřeb. I s nejnovější pomocí dostalo Řecko na uprchlíky dohromady 401 milionů eur.

„Evropa znamená solidaritu a o tom je dnešní rozhodnutí,“ poznamenal k tomu Avramopulos citovaný agenturou Reuters.

Od loňského března, kdy některé evropské země uzavřely své hranice, uvízlo v Řecku 62 000 uprchlíků a migrantů, nejčastěji Syřanů, Afghánců a Iráčanů. Většina z nich nyní přežívá v přeplněných táborech v nevyhovujících podmínkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…