Eurokomisařka Jourová v ČT: Po Berlínu mají politici plná ústa silných slov. Jenže...

21.12.2016 22:26

Evropská unie hledá cesty, jak si došlápnout na teroristy, chce je např. odříznout od peněz. Podrobnosti prozradila ve středečních Událostech, komentářích České televize česká eurokomisařka Věra Jourová.

Eurokomisařka Jourová v ČT: Po Berlínu mají politici plná ústa silných slov. Jenže...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

„My k tomu chceme dospět tím, že ucpeme ty kanály, ucpeme ty díry... My se soustředíme zejména na to, aby byly vysledovatelné podezřelé finanční transakce, které jsou podle expertů předzvěstí toho, že se něco chystá,“ poznamenala hned na úvod eurokomisařka. EU by také měla mít víc pod kontrolou elektronickou měnu, typicky bitcoiny.

V tuto chvíli dostávají celní orgány na hranici Unie větší kontrolní pravomoci, a to i ve vztahu k penězům, které do Evropy míří např. poštou, třeba na lodích. To se v EU schvalovalo dnes. Větší kontrole bude podrobeno např. i zlato. Jourová však zároveň uznala, že je třeba každou směrnici zvažovat a balancovat mezi potřebou, zatnout tipec teroristům na jedné straně, ale současně neomezovat slušné lidi.  

Pokud jde o velké zdroje na financování terorismu, jde v nemalé míře o peníze z trestné činnosti – z vydírání, z podvodů na DPH, z nelegálního prodeje památek a tak podobně. Evropská unie musí proti těmto zločinům bojovat společně, protože tyto zločiny v podstatě neznají hranic. Proto je mimo jiné třeba zrychlit proceduru, s jejíž pomocí bude možné zmrazit peníze v jiném členském státě EU, pokud bude v některé členské zemi zadržen člověk podezřelý z terorismu.

Problém ovšem nastává v okamžiku, kdy si položíme otázku, jak rychle budou nová opatření platit? „Tady jsme u jádra věci. Jsme otřeseni z toho, co se stalo v Berlíně, a politici mají plná ústa vyjádření, že je třeba jednat co nejrychleji... My teď čekáme na vyjádření Evropského parlamentu,“ poznamenala dáma s tím, že by byla ráda, aby vše vešlo v platnost co nejdříve.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…