Eurokomisařka chce, aby čeští politici hlasitěji podpořili TTIP. Ti ale čekají na výsledky studie

05.06.2015 10:48

Dnes přijíždí do České republiky švédská eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, aby povzbudila české politiky, kteří se zdráhají veřejně podpořit transatlantickou obchodní dohodu (TTIP). Píší o tom dnešní Lidové noviny, podle nichž ale má zdrženlivost českých politiků reálný důvod. Dosud totiž nemají k dispozici oficiální studii, která by spočítala dopady transatlantického obchodního paktu na českou ekonomiku.

Eurokomisařka chce, aby čeští politici hlasitěji podpořili TTIP. Ti ale čekají na výsledky studie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Podle listu přestává Evropské komisi stačit jen vlažná podpora TTIP, které se jí ze strany českých vládních politiků dostává. Proto do Prahy dnes přijíždí Malmströmová. Kromě veřejné debaty na Karlově univerzitě ji čeká i setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Během něj podle informací listu Sobotkovi sdělí, aby se neostýchal dva roky projednávanou dohodu s USA podpořit razantněji. Podle diplomatického zdroje, který se na přípravě návštěvy švédské eurokomisařky podílel, Malmströmové vadí, že se o TTIP málo diskutuje a že nejsou slyšet konkrétní přínosy dohody.

Skutečnost, že čeští politici za TTIP ruku do ohně nedávají, má ale také důvod v tom, že neví, jak vlastně argumentovat. Doposud nemají k dispozici oficiální studii, která by spočítala dopady transatlatnického obchodního paktu na českou ekonomiku. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla by měla být hotová do dvou měsíců. Teprve pak by politici měli do ruky dostat první čísla, pomocí nichž by mohli vnést do skomírající debaty věrohodné argumenty. Studie má ale zadání popsat i situaci, která by nastala v případě, že dohoda s USA nakonec vůbec nevznikne.

List také přináší na zmíněné téma  rozhovor s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Bärtlem. Ten mimo jiné uvedl, že obavy, že by TTIP přinesla snižování standardů, nejsou opodstatněné. „Ať už jde o kvalitu potravin, délku dovolené, zdravotnictví nebo veřejné služby,“ tvrdí Bärtl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…