Euromýty a nesmysly. V ČT se strhla mela o přijetí eura. A hrozba, která se může naplnit, i když si necháme korunu

14.12.2019 17:39

V pátečních Událostech, komentářích České televize se setkali viceprezident svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a bývalý ministr financí Ivan Pilný. Debatovali o možném přijetí eura v České republice, po čemž volá řada podnikatelů, ale dvě třetiny populace se stavějí proti tomuto kroku. Bojí se např. zdražování, což je podle Špicara naprosto zbytečná obava. Pilný oponoval, že euro je především politický projekt, který ekonomicky moc smysl nedává.

Euromýty a nesmysly. V ČT se strhla mela o přijetí eura. A hrozba, která se může naplnit, i když si necháme korunu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Špicar uznal, že je nejprve třeba lidi přesvědčit, že přijetí eura je pro nás výhodné. Teprve potom je možné euro přijmout. „Politici by neměli rozhodovat o něčem, čeho  se bojí 70 procent obyvatel,“ konstatoval host. Jedním dechem však dodal, že má českým politikům za zlé, že o euru nejraději vůbec nemluví. „Nechávají (občany) žít v zajetí nejrůznějších euromýtů a nesmyslů, které se naší společností šíří, zlobil se na premiéra Andreje Babiše (ANO) a další politiky.

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí

Jeden z nesmyslů vyslovil ve studiu veřejnoprávní televize.

To je strach, že přijetí eura znamená zdražování. Že dramaticky vzroste inflace. A to je nesmysl. To je euromýtus a Slováci jsou ti, kteří to zcela jasně a stoprocentně dokázali,“ prohlásil Špicar.

Pilný oponoval, že euro je mnohem víc projekt politický než ekonomický. „Ekonomicky moc smysl nedává,“ zaznělo z úst exministra financí.

Záporný vztah Čechů k euru je podle Pilného daný i nepříliš pozitivním vztahem Čechů k celé Evropské unii. Ačkoli nám členství v EU jednoznačně prospívá, Češi, Moravané a Slezané jsou k českému členství v EU často kritičtí.

Dalším argumentem proti přijetí eura je obava, že bychom museli platit řecké dluhy. To je podle Špicara legitimní argument, ale proti němu lze postavit jiný. Před pár lety na tom nebylo dobře Irsko, ostatní členové eurozóny mu pomohli, jak se říká, zpátky na nohy a dnes Irsko pomáhá ostatním zemím. Špicar upozornil, že i nám se může stát, že jednou budeme potřebovat pomoc, takže by od nás bylo správné, kdybychom teď pomohli např. Řecku.

Pilný namítl, že eurozóna v tuto chvíli nemá jasně narýsovanou budoucnost, takže my bychom její vývoj měli pečlivě sledovat, ale prozatím si ponechat svou měnu.

Co je naivnější?

V tu chvíli se Špicar poněkud rozhněval.  

„Je naprosto naivní představovat si, že my jsme nějaký ostrůvek stability fungující vedle eurozóny. 85 procent našeho exportu končí na trzích EU. ... Kdyby se eurozóna rozpadla, tak nás to stáhne s sebou, prostě,“ upozornil viceprezident. Kdybychom byli členy eurozóny, mohli bychom se podílet na tom, aby toto společenství fungovalo co nejlépe, což je i náš jednoznačný národní zájem.

Pilný na závěr varoval, že Česko musí v EU hledat spojence, ať je členem eurozóny, nebo stojí mimo ni, protože představovat si, že budeme v EU hrát roli coby silný hráč, je prý „naprosto iluzorní“. Názorně se to podle Pilného ukazuje ať už při jednání o rozpočtu nebo při jednáních o plánu na dosažení klimatické neutrality v roce 2050.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…