Europoslance Ransdorfa a tři Slováky považuje švýcarská justice stále za obviněné

08.12.2015 14:49

Českého europoslance Miloslava Ransdorfa a tři Slováky zadržené v curyšské bance považuje švýcarská justice za obviněné. V rozhovoru s ČTK to dnes uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová. Žalobci podle ní vedou trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Jedna osoba stále zůstává ve vyšetřovací vazbě.

Europoslance Ransdorfa a tři Slováky považuje švýcarská justice stále za obviněné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Miloslav Ransdorf

Státní zastupitelství obecně ve Švýcarsku zahajuje trestní řízení poté, co od policie obdrží spis. Zahájením řízení se z podezřelých stávají ve švýcarském právním systému obvinění, aniž je toto označení vázáno na formální akt sdělení obvinění.

Dnes dopoledne Bouvardová na dotaz ČTK nejdříve označila pondělní informaci některých slovenských zpravodajských webů, že vůči Ransdorfovi a třem Slovákům bylo vzneseno obvinění, za chybnou. Nedorozumění kolem pojmu obviněný vzniklo na základě rozdílnosti švýcarského a českého právního systému. V České republice se podle současného trestního řádu obviněným stane osoba podezřelá ze spáchání trestného činu doručením usnesení o zahájení trestního stíhání, které vydává zásadně policejní orgán nebo výjimečně státní zástupce.

Jeden z obviněných je stále ve vazbě

„Po provedeném trestním vyšetřování se řízení buď zastaví (z právních důvodů či kvůli tomu, že se podezření nepotvrdilo), nebo se vznese obžaloba u soudu,“ uvedla v následné komunikaci na vysvětlenou Bouvardová. „Jak ale probíhající řízení dopadne, nelze v současnosti ještě říct,“ zdůraznila.

Jeden ze čtyř obviněných v trestním řízení zůstává nadále ve vyšetřovací vazbě. Tu je podle Bouvardové možné ve Švýcarsku povolit na tři měsíce. „Obviněný si ale může kdykoli podat žádost o propuštění, o němž pak musí znovu rozhodovat soud,“ řekla.

Čtveřici zadržela švýcarská policie v curyšské bance ve čtvrtek a vyslýchala ji kvůli podezření z finančního podvodu. Europoslanec Ransdorf údajně chtěl pouze zprostředkovat komunikaci mezi bankou a jejím klientem V. H., od něhož měl plnou moc. Ransdorf dnes okolnosti svého zadržení vysvětloval členům vedení KSČM. Na schůzku prý europoslanec přinesl dokumenty, které vyvracejí, že se dopustil trestného činu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…