Europoslanci budou debatovat o kauze českého premiéra Babiše

15.01.2020 6:28

Obnovení trestního stíhání českého premiéra Andreje Babiše bude dnes jedním z témat debaty na plenární schůzi Evropského parlamentu ve Štrasburku. Kromě tohoto bodu budou poslanci hovořit také o budoucnosti fungování Evropské unie.

Europoslanci budou debatovat o kauze českého premiéra Babiše
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

O českém premiérovi by se mělo podle pořadu jednání debatovat kvůli obnovení trestního stíhání "v souvislosti se zneužitím finančních prostředků EU a potenciálními střety zájmů". K bodu se vyjádří zástupci Rady EU a Evropské komise. Hlasovat by měli ale europoslanci o tomto bodu až na svém únorovém zasedání.

Poslanci proberou i takzvanou konferenci o budoucnosti Evropy, která by se měla stát platformou pro politiky, občany i organizace a jejich vize pro další rozvoj EU.

V bodu nazvaném "překrucování historie" se europoslanci vrátí ke kauze kolem paktu o neútočení mezi nacistickým Německem a Sovětským svazem z roku 1939. Podle zářijového usnesení Evropského parlamentu druhá světová válka vypukla v důsledku uzavření tohoto paktu. Na to ostrými výroky reagoval ruský prezident Vladimir Putin. Jeho kritika směřovala především na adresu Polska.

V poledne k poslancům promluví jordánský král Abdalláh II., který dnes Štrasburk navštíví po předchozích zastávkách v Paříži a Bruselu. Debatovat budou poslanci Evropského parlamentu také o pokroku v dodržování právního státu v Polsku a Maďarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…