Europoslancům skoro nikdo nevěří, ukázal průzkum

14.01.2015 10:33

Agentura Phoenix research on-line se zaměřila na to, kterým voleným institucím Češi důvěřují, a kterým naopak ne. Největší podporu mají obecní zastupitelstva, europoslanci jsou na tom nejhůře, ukázala zveřejněná data.

Europoslancům skoro nikdo nevěří, ukázal průzkum
Foto: Phoenix research
Popisek: Důvěra v instituce, leden 2015

Podle průzkumu 51,7 procent obyvatelstva důvěřuje obecním zastupitelstvům. Důvěra zřejmě pramení ze znalosti zastupitelů a možnosti jakési kontroly, kdy obyvatelé měst vidí, co zastupitelstvo dělá. Naopak činnost europoslanců je občanům téměř neznámá. Což odpovídá faktu, že jim důvěřuje pouhých 14 procent lidí.

V průzkumu byl zahrnut také prezidentský úřad. I přes vystavování červených karet Miloši Zemanovi důvěřuje 38,5 procenta obyvatel. Jednoznačnou nedůvěru vyslovilo prezidentovi 23,8 procenta populace. Vláda Bohuslava Sobotky získala v průzkumu druhé místo: 47,3 procenta dotázaných vládě důvěřuje. Na rozdíl od kabinetu Petra Nečase, kterému podle CVVM v červnu 2013 vyslovilo důvěru pouhých 18 procent obyvatelstva, si Bohuslav Sobotka v tomto měření stojí dobře. 

Oproti Senátu dopadla „populárně“ i Poslanecká sněmovna. Jí důvěru vyslovilo celkem 33,4 procenta respondentů. Senát pak získal pouhých 22,7 procenta a zároveň mu byla vyslovena největší nedůvěra.  

Celý průzkum najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…