Europoslanec ČSSD Rouček odsoudil, jak část české veřejnosti reaguje na krizi na Ukrajině

25.04.2014 12:01

Zárukou našeho demokratického vývoje je evropská integrace, je přesvědčen Libor Rouček. Jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz se pozastavuje nad komentáři k událostem na Ukrajině a postupu Ruska. Znepokojuje ho vzrůstající počet těch, kteří glorifikují současné počínání Putina. Obrátil se na europoslance Roučka (ČSSD) s otázkou, kde se tyto názory berou. „Prožil jsem zotročení ČR Sovětským svazem a nikdy ho nechci zpět. Co je to za Čechy, kteří tento směr podporují? Čekat, až se časem ukáže pravda, může trvat více než 40 let. Co s tím?“

Europoslanec ČSSD Rouček odsoudil, jak část české veřejnosti reaguje na krizi na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Rouček

Europoslanec a místopředseda Evropských sociálních demokratů Libor Rouček na svém profilu na ParlamentníchListech.cz přiznává, že se také diví těmto komentářům, které souhlasí s postupem Ruska. „Zvláště, píší-li tak lidé, kteří zažili sovětskou okupaci. Zamýšlím-li se nad názory a důvody, proč tak uvažují, rozdělil bych tyto lidi do několika kategorií,“ píše Rouček.

Do první skupiny zařazuje europoslanec zaryté komunisty, kteří prý stále následují heslo „Se Sovětským svazem (dnešním Ruskem) a nikdy jinak“.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Podle Libora Roučka ožívá i romantická myšlenka panslavismu. „Že se jedná o myšlenku nereálnou a utopickou (stačí se podívat na současné vztahy mezi Rusy a Ukrajinci), těmto lidem očividně nevadí,“ píše europoslanec o další skupině těch, kteří nyní glorifikují Rusko a Putinův postup v otázce Ukrajiny.

Vychovávaná nenávist ke všemu západnímu

Libor Rouček připomíná v odpovědi tazateli některé události, které zapříčinily kritiku USA a potažmo Západu. „Po zkušenostech s bombardováním bývalé Jugoslávie, válkou v Iráku či Afghánistánu se část společnosti dívá kriticky na protipól Ruska: na USA, případně na celý Západ. Odtud je již jen krůček ke kritice a odmítání EU, což bohužel živí i značná část naší novinářské veřejnosti,“ postěžoval si europoslanec a vyzdvihl význam integrace Evropy.

„A toto všechno je smícháno v koktejlu, kde se mísí zklamání a frustrace z našeho polistopadového vývoje, osobní problémy, naše ne vždy zrovna vyspělá politická kultura, nárůst netolerance, xenofobie až rasismu, nejrůznější tlaky, ať již skutečné či imaginární, globalizace a mnoho dalších a dalších věcí. Proto jsem stále více a více přesvědčen, že zárukou našeho demokratického vývoje je evropská integrace. Bez EU, s chaosem v mezinárodních vztazích i problémy u nás doma bychom mohli dopadnout podobně jako v roce 1938 či 1948,“ varuje Libor Rouček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…