Europoslanec Pospíšil rázně o Rusku: Doposud byly sankce spíše symbolické. Pokud se bude hlasovat, podpořím ty nejtvrdší

02.06.2014 21:19

Jsem pro referendum v otázce přijetí eura, ale rozhodně nenavrhnu referendum o vystoupení Česka z EU. Tato slova pronesl nově zvolený europoslanec Jiří Pospíšil, který intenzivně hájil české členství v EU. Navzdory některým nedostatkům je přesvědčen, že EU Česku spíše prospívá. Rozhodně by ale nebyl pro bezbřehé přijímání imigrantů. Promluvil o tom, zda EU přežije a nakonec došlo i na Bilderberg.

Europoslanec Pospíšil rázně o Rusku: Doposud byly sankce spíše symbolické. Pokud se bude hlasovat, podpořím ty nejtvrdší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Měla by Evropská unie vrátit některé pravomoci národním státům?

hlasovalo: 8217 lidí
Z hlediska počtu preferenčních hlasů z posledních voleb je Jiří Pospíšil bezkonkurenčně nejoblíbenějším politikem v Česku. V evropských volbách žádný jiný kandidát nezískal víc preferenčních hlasů. Pospíšil se tak stal europoslance za TOP 09. Co hodlá prosazovat na půdě
Evropského parlamentu? A jak se jako bývalý člen poněkud euroskeptičtější ODS dívá na vůči EU větší vstřícnost ze strany TOP 09. Pospíšil odpovídal v pondělním Hyde Parku České televize.

Švédský model v otázce přijetí eura

"Já jsem se po odchodu ODS rozhodl odejít z vrcholné politiky, ale pak jsem dostal nabídku Karla Schwarzenberga kandidovat do Evropského parlamentu. A pokud si přečtete program TOP 09, tak zjistíte, že od ODS tolik odlišný není,“ podotkl Pospíšil. Připomněl, že i někteří členové ODS se neprofilují tak výrazně protievropsky.

„Já jasně říkám celou dobu, že o přijetí eura v budoucnu mají občané rozhodnout v referendu,“ pokračoval Pospíšil. A to i navzdory tomu, že jsme se zavázali jednoho dne k přijetí eura. Stejně tak učinilo Švédsko a Švédové již jednou v referendu přijetí eura odmítli. „Je dobré, aby o konkrétním datu rozhodli občané v referendu,“ uvedl Pospíšil. Úplné vyvázání se z povinnosti přijmout euro je podle jeho názoru nerealistické, protože by Česko muselo přesvědčit dalších 27 zemí EU.

 Ani trochu by se ale Pospíšilovi nelíbilo, kdyby o přijetí eura rozhodla pouze vláda.

Tvrdší sankce vůči Rusku

Následně odpovídal i na další otázky týkající se EU. Pospíšil by nebyl pro zřízení armády EU, základním pilířem obrany je podle europoslance NATO. Problém má i s dosluhující vysokou komisařkou pro zahraniční politiku a bezpečnost. Baronka Ashtonová nebyla podle jeho názoru nejvhodnější volbou. Podle pospíšila by příští „ministr zahraničí EU“ měl být důraznější.

V této souvislosti se Pospíšil vyjádřil i k otázce Ukrajiny. Pokud se bude hlasovat v Evropském parlamentu, tak já budu hlasovat pro co nejtvrdší sankce vůči Rusku,“ prozradil Pospíšil. Dosavadní postup EU vůči Rusku kvůli Ukrajině považuje spíše za symbolický.

EU by mněla postupovat koordinovaně, byť se vzhledem k rozdílným zájmům 28 státům nepodaří prosadit zcela jednotnou politiku. Pospíšil by ale nebyl pro prohlubování integrace EU. Toto téma podle jeho názoru není na pořadu dne a podle europoslance se to nezmění po celé toto volební období. „Jsem si ale vědom toho, že zde hájím nepopulární a možná menšinový názor, že je naše členství v EU výhodné a to i přes všechny problémy,“ uzavřel téma Pospíšil.

Vždy jsem hlasoval především podle svého přesvědčení

Jako exministr spravedlnosti se hodlá věnovat především problematice spojené s touto sférou. Je navíc přesvědčen o tom, že spolupráce na evropské úrovni pomáhá v boji proti organizovanému zločinu. Totéž platí i v oblasti rodinného práva. EU prý připravila řadu klíčových norem, co dělat v případě, že dojde k rozvodu „mezinárodního“ manželství, např. Čecha a Němky. Zásadním problémem ale je, že tyto důležité věci politici málo vysvětlují a novináři se o ně po hříchu příliš nezajímají.

Rozhodně by byl proti sjednocování občanského práva v celé EU, jednotlivé systémy v EU jsou natolik odlišné, že je podle Pospíšila nepůjde sjednotit. Ale kladně se staví ke sjednocování tzv. kolizních norem.

V obecné rovině hodlá jako europoslanec hlasovat především podle svého svědomí, jak činil i na národní úrovni, pokud nešlo o hlasování závazná. Rozhodně by ale nebyl pro vypsání referenda o vystoupení ČR z EU. Vystoupení by totiž Česko poškodilo. Republiku totiž živí podnikatelé a ti jsou podle něj nakloněni jak našemu členství v EU, tak pro přijetí eura.

Český eurokomisař a další osud Evropy

Ačkoli o konkrétní osobě bude nakonec rozhodovat vláda, Pospíšil ve vysílání prohlásil, že by eurokomisařem neměl být Pavel Telička, protože působil jako lobbista v Bruselu. Ačkoli je lobbing legitimní činností, nepůsobilo by dobře, kdyby se měl eurokomisařem stát lobbista. Sám by na postu eurokomisařky uvítal Zuzanu Roithovou (KDU-ČSL). Za předsedu Evropské komise by rád viděl Jeana-Clauda Junckera.

„Dneska nedokáže nikdo říci, jakým směrem se bude EU vyvíjet, zda dokáže přežít nebo ne. Já jsem přesvědčen, že ano.“ Těmito slovy reagoval Pospíšil na otázku, jak se dívá na referenda v regionech jednotlivých národních zemí, jako je Skotsko či Katalánsko. Pokud by se obyvatelé regionu rozhodli ve svobodném referendu k osamostatnění, je to podle Pospíšila minimálně námět k vážné diskusi.

Ne bezbřehé podpoře imigrace

"Určitě nebudu souhlasit s bezbřehým přijímáním a podporováním imigrantů,“ odpověděl Pospíšil na další otázku. Evropské země si to totiž z ekonomického hlediska nemohou dovolit. Na druhé straně je podle politika dát šanci politickým imigrantům a to zvláště vzhledem k historickým zkušenostem naší země, odkud musely v minulosti emigrovat tisíce lidí.

Občanský zákoník a boj s korupcí

V pořadu také velmi intenzivně hájil přijetí nového občanského zákoníku. Kdyby se nový zákoník začal psát v letech 1989 a 1990 a byl přijat o pár let později, tak by ty transakční náklady byly nižší než dnes,“ podotkl Pospíšil. Je přesvědčen, že nový občanský zákoník je dobrý, ale reálně to prověří až čas. Uvidíme prý třeba za deset let. Exministr spravedlnosti v této souvislosti podotkl, že v Rakousku platí obdobný zákoník od 19. století a platil dlouhá léta i na českém území, než komunisté tyto vazby zpřetrhali.

Je také rád, že se našim žalobcům daří „jít po velkých rybách“ jako je lobbista Roman Janoušek. To je mimo jiné věc, kterou si připisuje k dobru, protože to byl on, kdo prosazoval Lenku Bradáčovou na post vrchní státní zástupkyně v Praze.

V závěru došlo i na konspirační téma tzv. Bilderbergu. Pospíšil totiž odpovídal na otázku, zda považuje za správné, aby o běhu světa rozhodovala úzká skupina nikým nevolených osob. Pospíšil má za to, že o běhu světa mají rozhodovat všichni jeho obyvatelé. „Tomuto tématu se budu také věnovat,“ slíbil Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…