Europoslanec Ransdorf poskytl čtenářům v noci odborný výklad o Tibetu

13.03.2015 10:59

Europoslanec Miloslav Ransdorf odpověděl čtenářům ParlamentníchListů.cz na téma spojené s Tibetem. Vyjádřil svůj názor na vyvěšování tibetské vlajky na radnicích. Dále se pak pokusil přiblížit v odpovědi současný stav na území Tibetu a postoj nynějšího dalajlámy, který prý není takový, jak si někteří myslí.

Europoslanec Ransdorf poskytl čtenářům v noci odborný výklad o Tibetu
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Jeden ze čtenářů se dotázal europoslance, zda neví, kvůli čemu došlo k povstání Tibeťanů proti Číně v roce 1959. Čtenář ve svém dotazu uvádí, že podle cestovatelky Radky Tkáčikové zemřelo v důsledku hladomoru kvůli povstání až milion lidí. Dále se v dotazu domnívá, že Čína prováděla v roce 1951 necitlivou zemědělskou politiku, když museli rolníci za pronájem půdy odvádět pachtovné 60-70 procent, kláštery prý v té době vlastnily více než dvě třetiny zemědělské půdy. Zároveň v dotazu zmínil, že USA podporovaly povstání Tibeťanů proti Číně, a chce znát Ransdorfův názor.

Člen KSČM a europoslanec Miloslav Ransdorf odpověděl s tím, že v Tibetu již byl, a to v roce 2001. Je si jist, že bez cizí finanční pomoci by neobstál v 21. století. O povstání z roku 1959 toho prý moc neví, ale ví, že postoj současného dalajlámy se výrazně liší od postoje tehdejšího dalajlámy. Současný prý zdůrazňuje, že mu nejde o nezávislost Tibetu, nýbrž o jeho autonomii. Zároveň prý dalajláma chová obdiv k Marxovi. Ransdorf se čtenářem souhlasil, že USA byly účastníky podpory Tibetu v povstání proti Číně. Dále uvedl, že v Tibetu je příliš nepříznivé klima pro zemědělství, tudíž je prý zázrak, že tam vůbec nějaké funguje. S tehdejším vlastnictvím zemědělské půdy kláštery europoslanec souhlasí také.

Další ze čtenářů chtěl slyšet Ransdorfův názor na vyvěšování tibetské vlajky v České republice. Dle Ransdorfa je to jen zbytečná provokace. Je to prý stejné, jako kdybychom začali vyvěšovat například skotskou vlajku z důvodu anglického potlačování Skotů, které se událo v minulosti, nebo nedávného neúspěšného referenda o nezávislosti. Podle něj se již k tomu dříve vyjádřil český tibetolog Kolmáš, který řekl, že by se do tohoto problému neměly vměšovat evropské národy, měli by si to prý vyřešit oni sami.

reklama

autor: ste

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…