Europoslanec Rouček: Rusko chudne a zaostává. Putin podporuje evropské extremisty

21.04.2014 7:16

Krize na Ukrajině ukázala, že ruské vedení se obává přitažlivosti EU pro bývalé sovětské republiky. A tak zatímco Putin horuje proti fašistům na Ukrajině, financuje extrémní pravici v zemích Západu. Od Jobbiku v Maďarsku, přes Národní frontu ve Francii a britský UKIP, až po vyloženě neonacistický Zlatý úsvit v Řecku. Rusko se snaží vnutit Ukrajině federalizaci, aby pak mohlo východ a jihovýchod státu definitivně odtrhnout. Tak to vidí europoslanec Libor Rouček z ČSSD.

Europoslanec Rouček: Rusko chudne a zaostává. Putin podporuje evropské extremisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Rouček

Rusko podle Roučka zaostává za Západem, zejména v technologickém vývoji, a očividně chudne. Proto se prezident Putin musí snažit upevnit moc v zemi jiným způsobem. Proto začalo jeho tažení proti Ukrajině, a ze stejného důvodu se také snaží podkopávat EU podporou nejrůznějších extremistů nebo rovnou stran, které chtějí, aby jejich země z Unie vystoupily.

Subjekty, které jsou proti EU a hlásají referenda o vystoupení z Unie, jsou pro Putinovy záměry nadějnými partnery, míní Rouček. Podle něj nenávist k EU spojuje Putina i s našimi euroskeptiky. „Vzpomeňme na výroky Václava Klause a jeho otevřené sympatie vůči Moskvě,“ připomíná.

Domnívá se, že Rusko se snaží vnutit Ukrajině federální uspořádání, protože si od něj slibuje pozdější odtržení jihovýchodní části. Něco takového považuje za nepřípustné. Ukrajinci podle něj sami musí rozhodnout o změnách své ústavy a větším podílu regionů na centrální moci.

Celý text ZDE

Jediné východisko z krize na Ukrajině vidí v pokusu o kompromisní širší vládu národního porozumění. Pokud se to nepodaří, budou mít podle Libora Roučka Rusové pro svou osvědčenou taktiku „rozděl a panuj“ volné ruce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…