Europoslanec Štětina poslal dar statečně bojujícím Ukrajincům: tisíc euro

08.02.2015 20:46

V polovině příštího týdne by v běloruském Minsku mělo proběhnout další kolo jednání o rusko-ukrajinské krizi na tzv. normandském půdorysu, tedy za účasti Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. Jednání ostatně probíhala i dnes - telefonicky. Mezitím se ale dál bojuje na východě Ukrajiny a umírají lidé. Separatisté v boji využívají moderní zbraně z Ruska, zatímco Evropa jedná o tom, jak pomoci vládě v Kyjevě. Europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) se proto rozhodl pomoct ukrajinské armádě alespoň symbolicky.

Europoslanec Štětina poslal dar statečně bojujícím Ukrajincům: tisíc euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Armádě separatistů se v poslední době daří porážet ukrajinskou armádu, v čemž jim pomáhá i moderní technika a těžké zbraně. Ministr obrany Martin Stropnický dnes u Václava Moravce zdůrazňoval, že už málokdo pochybuje o tom, že tato technika pochází z Ruska. Obratem ale dodal, že je důrazně proti tomu, aby státy EU či NATO  posílaly zbraně Ukrajině. Konflikt by to prý jen ještě více vyostřilo.

Tento přístup se ani trochu nelíbí europoslanci Jaromíru Štětinovi (TOP 09), který nejen na sociální síti Facebook opakovaně upozorňuje, že Ukrajině je třeba pomoct více. Když se proti poslání zbraní na Ukrajinu postavila hlavní vládní strana ČSSD, Štětina upozornil právě na sociální síti, že nedostatek odvahy vede k "mnichovanství". Dal také jasně najevo, že za adekvátní odpověď ruskému počínání na Ukrajině považuje společná cvičení armád zemí EU a NATO společně s ukrajinskou armádou.

Ukrajinci statečně bojují proti ruské agresi

Nic podobného se však zatím nerýsuje a Štětina přistoupil alespoň k symbolickému kroku, kterým chce pomoci ukrajinským vojákům. "Poslal jsem dnes dobrovolnickému batalionu Donbas, který statečně bojuje proti ruské agresi a který je veden poslancem ukrajinského parlamentu Semjonem Semjončenkem, na jeho účet 1000 (tisíc) euro," napsal politik na sociální síti. V následné diskuzi k tomu dodal, že tento krok osobně považuje spíše za almužnu, Ukrajina podle jeho názoru potřebuje komplexní pomoc ne nepodobnou Marshallovu plánu.

Za svůj krok si od diskutujících vysloužil jak ocenění, tak odsouzení. Někteří lidé se europoslance ptali, kam by mohli sami peníze poslat, našel se však i hlas muže, který Štětinu posílal do kanálu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…