Europoslanec Štětina proti ruské propagandě. Osobně vyrazil na Ukrajinu za veliteli praporů

24.07.2015 16:55

Český novinář, spisovatel, europoslanec a pravicový politik Jaromír Štětina (TOP 09) podpořil včera v ukrajinském Mariupolu prapor Azov. O svých cestách také Štětina vydatně informuje na svém facebookovém profilu.

Europoslanec Štětina proti ruské propagandě. Osobně vyrazil na Ukrajinu za veliteli praporů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Štětina se v Mariupolu setkal s velitelem dobrovolnického ukrajinského praporu AZOV a poslancem ukrajinského parlamentu Andrejem Bileckým. Na svém facebookovém profilu následně napsal, že prapor se postavil nástupu ruských separatistů a ruské armády a zabránil okupaci Mariupolu a otevření cesty ruským jednotkám na Krym ze severu. Bileckého Štětina pozval i na půdu Evropského parlamentu, ten pozvání přijal.

Jaromír Štětina na Facebooku 22. července informuje o setkání s Bileckým:

Dnes v Mariupolu s velitelem dobrovolnického ukrajinského praporu AZOV a poslancem ukrajinského parlamentu Andrijem Bileckým. Prapor se postavil nástupu ruských separatistů a ruské armády a zabránil okupaci Mariupolu a otevření cesty ruským jednotkám na Krym ze severu.

Podle serveru The Telegraph je Bilecký šéfem extremistické ukrajinské skupiny zvané Národně sociální shromáždění. V nedávném komentáři měl dokonce napsat, že historickou misí jeho národa je v kritických momentech vést bílou rasu světa do konečného křížového tažení za její přežití. „Ruská propaganda nazývá dobrovolníky praporu Azov fašisty a nacisty. Nic takového jsem neseznal,“ uvedl Štětina.

  • Původní text ZDE

Kromě dobrovolníků z praporu Azov se Štětina setkal také s dobrovolníky z Donbasu a Pravého sektoru. „Cílem mé cesty bylo poznat osobně vojenské záměry a politické postoje dobrovolnických uskupení. Dlouhodobě je sleduji a považuji za nutné postavit se proti ruským dezinformacím,“ řekl.

„Když umřeme my, umřete taky, protože za námi už není nikdo, kdo by vás před nimi ubránil,“ měl říct mimo jiné Štětinovi velitel mariupolské posádky praporu Donbas Anatolij Vinogrodský. „Má pravdu: Brání Evropu,“ dodal k tomu Štětina.

Jaromír Štětina na Facebooku 23. července informuje o setkání s Vinogrodským:

Dnešní setkání s podplukovníkem Anatolijem Vinogrodským, velitelem mariupolské posádky praporu Donbas. “Když umřeme my, umřete taky, protože za námi už není nikdo, kdo by vás před nimi ubránil,” řekl mi Anatolij Vinogrodský. Prapory Donbas a Azov zachránily Mariupol před nástupem ruské armády. Zachránily Ukrajinu. Má pravdu: brání Evropu.

Kompletní tisková zpráva:

Mariupol: Štětina navštívil ukrajinské dobrovolníky

Europoslanec Jaromír Štětina navštívil tento týden Ukrajinu a její východní části rozvrácené ruskou agresí. Během své cesty se setkal s představiteli tří dobrovolnických ukrajinských praporů (Donbas, Azov, Pravý sektor), bojujících s ruskými separatisty.

“Cílem mé cesty bylo poznat osobně vojenské záměry a politické postoje dobrovolnických uskupení. Dlouhodobě je sleduji a považuji za nutné postavit se proti ruským dezinformacím,“ řekl Jaromír Štětina, spisovatel a bývalý dlouholetý válečný zpravodaj, který v současné době zastává post místopředsedy podvýboru Evropského parlamentu pro obranu a bezpečnost

Jaromír Štětina navštívil v Mariupolu dvě základny praporu Azov. Na základně se také setkal s velitelem praporu Azov a poslancem ukrajinského parlamentu Andrijem Bileckým, kterého pozval k návštěvě Evropského parlamentu. Jaromír Štětina hodlá prapor Azov představit v Evropském parlamentu na tiskové konferenci. Andrij Bilecký jeho pozvání přijal. Dobrovolnický prapor Azov sehrál zásadní roli při obraně Mariupolu – prapor se postavil nástupu ruských separatistů a ruské armády a zabránil okupaci Mariupolu a otevření cesty ruským jednotkám na Krym ze severu.

„Prapor Azov je součástí obranné doktríny Ukrajiny, je profesionálně veden, spolupracuje s ukrajinskou armádou a má v Mariupolu silnou podporu obyvatel. Ruská propaganda nazývá dobrovolníky praporu Azov fašisty a nacisty. Nic takového jsem neseznal,” řekl Jaromír Štětina, který východní části Ukrajiny navštívil i v loňském létě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…