Europoslanec Zahradil: Na pohádku o zlém Milošovi a hodném Karlovi nevěřím

12.08.2013 15:48

Politický kýč jak bič. Tak ohodnotil vyhrocené neshody mezi prezidentem Milošem Zemanem a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem europoslanec Jan Zahradil z ODS ve svém komentáři pro revue Pravý břeh. „Je nejvyšší čas si uvědomit, že politika není filmový nebo televizní scénář – tam ať si jednoduché, černobílé a romantické příběhy klidně slaví úspěch,“ uvedl.

Europoslanec Zahradil: Na pohádku o zlém Milošovi a hodném Karlovi nevěřím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

„Na pohádku o zlém Milošovi, který nás prodá Putinovi, a hodném Karlovi, který zachrání naši západní orientaci, jsem nevěřil tehdy a nevěřím ani teď, ani po všech Zemanových excesech,“ zdůraznil Zahradil a podotkl, že on sám v druhém kole prezidentských voleb nevolil ani jednoho z nich.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Zahradil nyní předpokládá, že TOP 09 bude tlačit pravicového voliče do stejného dilematu, neboť prý zamýšlí udělat z předčasných voleb třetí kolo prezidentského klání. „Na jedné straně obránci svobody a demokracie vedení, jak jinak, Karlem (potažmo Mirkem, což je snad největší dějinný paradox polistopadové politiky). Na druhé straně zemanovská ČSSD, směřující k autoritářství a prezidentskému systému. Jestli ODS přijme toto pojetí kampaně za své, skončí definitivně jako béčko TOPky,“ očekává europoslanec.

Soutěž o lepšího antiZemana

Pro ODS se proto podle něj předčasné volby nemohou stát soutěží o to, kdo vyrobí lepšího „antiZemana“. „Je třeba překreslit hrací plochu. Ukázat, o co v následujících 4-5 letech opravdu půjde,“ myslí si. Příští volební období prý totiž určí pozici naší země uvnitř Evropské unie na mnoho let dopředu, ba možná napořád. „Zatím například (a naštěstí) stojíme vně bankovní unie, fiskální unie, eurozóny. To se může během relativně krátké doby po volbách změnit. Pak už to budou změny nevratné,“ varuje Zahradil.

Souboj mezi Zemanem a Schwarzenbergem tak podle jeho názoru rozhodně o charakteru demokracii v zemi nerozhodne, v sázce jsou úplně jiné věci. „Kde se bude napříště rozhodovat o našem státním rozpočtu. O našich daních. O našem zdravotním a sociálním systému. O našich penzích. Tady nebo někde jinde?“ vyjmenoval a vyzval všechny voliče: „Miloš i Karel tahají společně za jeden konec toho provazu, ODS tahá za druhý. Možná to tentokrát nevyjde, stejně ale tahejme co nejsilněji. V budoucnu to zúročíme. Politickou verzi seriálu „Česko hledá Superstar“ jsme si prožili už v lednu, neopakujme to znovu. Zbavme se už toho kýče. Vraťme se do světa reálné politiky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…