Europoslanec Zdechovský: Násilí na lidech v brněnském divadle nepodporuju

01.06.2018 16:13

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se na webu Info.cz rozhodl reagovat na rozhovor s literárním kritikem a šéfredaktorek nakladatelství HOST Miroslavem Balaštíkem. Ohradil se proti tomu, že by podporoval násilí na lidech v brněnském divadle Husa na provázku.

Europoslanec Zdechovský: Násilí na lidech v brněnském divadle nepodporuju
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Zdechovský ve svém komentáři mimo jiné uvedl, že vytahovat z dámské pochvy českou vlajku, nebo znásilňovat muslimku Ježíšem nemá nic společného s nějakým kulturním cítěním. "Nemyslím si, že by tato hra měla obohacovat česká divadelní prkna,“ dodává ke kontroverzní divadelní hře, která způsobila v sobotu poprask na divadelní scéně. 

"V úterním rozhovoru pro INFO.cz šéfredaktor nakladatelství Host Miroslav Balaštík tvrdí, že jsem společně s českým primasem schvaloval a podporoval násilí na lidech v brněnském divadle. Pravda je ale taková, že jsem nikdy žádné násilí nepodporoval, nepodporuji a nebudu podporovat. Pan Balaštík si jednoduše vymýšlí a jak je poznat z rozhovoru, rád výrazně zveličuje," ohradil se jednoznačně Zdechovský.

Ten podle svých slov hru chorvatského režiséra Naše násilí a vaše násilí neviděl. "Stejně tak jsem nikdy neviděl ani nijak nesledoval nikoho ze skupiny Slušní lidé a těžko tak mohu posuzovat, zda jsou nebo nejsou 'fašisty'," poznamenal Zdechovský. 

Původní text ZDE.

Závěrem zmínil, proč se nezúčastnil protestů proti hře. "Protesty pouze dělají podobným 'kulturním dílům' reklamu. Proto jsem se do nich nezapojil, i když si o nich myslím své. Považuji pak ale za slušné odpovědět, když se mě někdo přímo na názor zeptá, což některá média po mé účasti v nedělní Partii na TV Prima udělala. Řekl jsem jim, že diváci, kteří si zaplatili za lístky, mají demokratické právo se vyjádřit k dílu. Nic o podpoře násilí vůči hercům tam nebylo. Navíc podle informací z médií a videí z představení se protestující žádného násilí vůči hercům a divákům ani nedopustili. Jen stáli na jevišti," řekl Zdechovský.

"Už od dob Římanů platí pořekadlo: Kdo platí, mluví. A pokud nikoho při tom stání násilně nenapadali, beru to jako formu demokratického protestu, kterou jsem viděl při studiích v Itálii na divadle několikrát včetně házení vajíček či rajčat. A přestože to není můj šálek čaje, pana Balaštíka bych rád vyzval, aby si přestal do budoucna vymýšlet. Jeho reakce je totiž stejně hloupě přehnaná jako reakce různých 'slušných lidí'," uzavřel.

Příspěvek na Facebooku Tomáše Zdechovského:

Už od dob Římanů platí pořekadlo: Kdo platí, mluví. A pokud nikoho při tom stání násilně nenapadali, beru to jako formu demokratického protestu, kterou jsem viděl při studiích v Itálii na divadle několikrát včetně házení vajíček či rajčat. A přestože to není můj šálek čaje, pana Balaštíka bych rád vyzval, aby si přestal do budoucna vymýšlet. Jeho reakce je totiž stejně hloupě přehnaná jako reakce různých „slušných lidí“. Jen s tím rozdílem, že on se tváří jako ten, kdo má patent na pravdu.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…