Europoslanec Zdechovský kroutí hlavou: EU nerozumějí ani soudci

29.06.2014 8:17

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se podle vlastních slov nestačil divit, když si přečetl odůvodnění přerušení řízení za účelem postoupení stížnosti Ústavnímu soudu z pera soudců Nejvyššího správního soudu. Dočetl se totiž, že Evropský parlament nehraje tak zásadní roli jako parlamenty národní. Jak na to přišli právě soudci, ptá se.

Europoslanec Zdechovský kroutí hlavou: EU nerozumějí ani soudci
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Nedávné eurovolby ukázaly, že zájem Čechů o dění v EU není právě přehnaný. Známo je i to, že poněkud pokulhává i znalost EU. Zdechovský a s ním i jeho kolegové z frakce Evropského parlamentu ale jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jak se o Evropském parlamentu vyjádřili soudci Nejvyššího správního soudu.

„Především je zaujalo tvrzení v tiskové zprávě soudce zpravodaje Tomáše Langáška, který v odůvodnění tvrdí, že Evropský parlament hraje ve fungování Evropské unie zatím méně významnou roli, než jakou hrají národní parlamenty ve fungování členských států, proto se tato klauzule jeví jako méně potřebná než ve volbách do Poslanecké sněmovny, ve kterých ji už dříve Ústavní soud schválil,“ píše europoslanec.

  • Celý text Tomáše Zdechovského ZDE

Evropský parlament šíří demokracii

Obratem připomíná, že moc Evropského parlamentu zdaleka není tak malá, jak se může zdát na první pohled. EP sice není výlučným zákonodárným tělesem, jak je tomu u parlamentu národního, ale na legislativním procesu se podílí. Stejně tak může Evropskou komisi žádat o předložení tzv. aktu Unie. Komise sice může odmítnout, ale musí také vysvětlit, proč tak činí.

„A určitě nezanedbatelná je i role Evropského parlamentu v šíření demokracie,“ píše dále europoslanec. Evropští poslanci jsou totiž velmi často osobnostmi, které upozorňují na porušování lidských práv v nedemokratických zemích.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…