Europoslanec o Ukrajině: Těžké zbraně dál zabíjejí civilisty. Jeden den válčení stojí pět milionů dolarů

21.05.2015 16:15

Na svém profilu na ParlamentníchListech.cz odpovídal čtenářům europoslanec Pavel Svoboda. Otázky se týkaly dění na Ukrajině, v současnosti populárního tématu kvót pro přerozdělování uprchlíků mezi jednotlivé státy Evropské unie. Svoboda se zpětně vyjádřil také k výročí konce druhé světové války v Moskvě a označil ruského prezidenta za „diktátora“.

Europoslanec o Ukrajině: Těžké zbraně dál zabíjejí civilisty. Jeden den válčení stojí pět milionů dolarů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Europoslanec Pavel Svoboda ujišťoval čtenáře-tazatele, že hlasoval proti návrhu na zavedení kvót pro přerozdělování uprchlíků do jednotlivých států. Podotkl však, že jeho politická frakce Evropská lidová strana v Evropském parlamentu podpořila kvóty jako celek, všichni čeští europoslanci z této strany však byli proti. Svoboda zdůraznil, že v návrhu o kvótách nejde jen o přerozdělování uprchlíků, ale také o zastavení obchodu s lidmi a zabránění masovému umírání lidí ve Středozemním moři, s touto částí návrhu souhlasí. Ve své odpovědi byl Svoboda rozhořčen tím, že ho tazatel nařkl, že hlasoval pro zavedení kvót, ten to však důrazně odmítl s tím, že byl proti návrhu. „Pokud o nás někdo rozhlašuje něco jiného, pak účelově lže,“ napsal Svoboda.

Svoboda prý byl nedávno přítomen na Ukrajině se členy jeho politické frakce v Evropském parlamentu. Jeli tam prý, aby se ujistili, zda se plní příměří na základě minských dohod, tedy hlavně zda nejsou přítomny těžké zbraně. Po příjezdu prý zjistili nemilou věc, i nadále jsou zabíjeni nevinní civilisté, a to nejčastěji právě za pomoci těžkých zbraní. „Ukrajina ale nekrvácí jen na svých obranných liniích, ale i ekonomicky,“ napsal Svoboda a dodal, že náklady na jeden den válčení údajně stojí Ukrajinu pět milionu dolarů.

Europoslanec Svoboda se ještě zpětně zmínil k 70. výročí ukončení druhé světové války v Moskvě. Prý si váží prostých vojáků, kteří Československo osvobodili od nacismu, dle něj za to, že jsme později byli zavlečeni do totality jiného typu, oni nemůžou. Podle Svobody by byla neúcta k padlým, kdyby se oslav zúčastnil někdo z našich státníků, jelikož by musel stát bok po boku „diktátora, který se aktuálně snaží podrobit si jiné státy“. Svoboda označil Vladimira Putina za „diktátora“, který celé oslavy jen zneužívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ste

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…