Europoslankyně ODS nabádala k tvrdému postoji k Íránu. A toto se dozvěděla

10.01.2020 16:14

Na Blízkém východě dál panuje napětí. Po smrti generála Kásima Sulejmáního, kterého usmrtila americká armáda, bohužel situaci ještě přiostřilo zřícení ukrajinského civilního letounu poblíž hlavního města Íránu Teheránu. Americký prezident Donald Trump naznačil, že ho mohli sestřelit sami Íránci, a to omylem. To považují za pravděpodobné i europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) a poslanec Ondřej Veselý (ČSSD). Ti se však neshodnou na tom, jak s Íránem jednat s dál.

Europoslankyně ODS nabádala k tvrdému postoji k Íránu. A toto se dozvěděla
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Tisková konference zástupců Íránu (rok 2019)

U letiště v Teheránu, hlavním městě Íránu, se zřítilo letadlo Boeing ukrajinských aerolinií. Spekuluje se, zda se letoun zřítil kvůli závadě, nebo byl omylem sestřelen íránskou protivzdušnou obranou, což naznačili prezident Spojených států Donald Trump i kanadský premiér Justin Trudeau.

Letadlo letělo v rizikové oblasti a někdo mohl udělat chybu. Někteří tvrdí, že šlo o technickou závadu. Osobně si myslím, že to nepřipadá v úvahu. Mám předtuchu, že se stalo něco opravdu hrozného,“ poznamenal na tiskové konferenci prezident Donald Trump.

Kanadský premiér Justin Trudeau doplnil, že podle informací od tajných služeb bylo letadlo sestřeleno íránskou raketou typu země-vzduch. „Nemuselo jít o úmysl,“ zdůraznil kanadský premiér.

Íránská strana tyto úvahy odmítá s odůvodněním, že jsou zcela nelogické. Zpravodaj ČT v USA David Miřejovský však před kamerami veřejnoprávní televize konstatoval, že tajné služby Spojených států jsou si celkem jisty tím, že šlo o sestřelení stroje. Americký prezident Donald Trump to vzhledem k napětí mezi USA a Íránem zmiňuje jako možnost jen velmi opatrně.

Zpravodaj ČT na Ukrajině Miroslav Karas doplnil, že ukrajinské úřady pracují s celkem 7 scénáři tohoto neštěstí a jednou z nich je i možnost, že letoun omylem sestřelili Íránci. Dosud však také úřady nevyloučily možnost, že šlo o teroristický útok.  

O situaci kolem Íránu debatovali také europoslankyně Veronika Vracionová (ODS) a poslanec Ondřej Veselý (ČSSD), který se přiklonil k Justinu Trudeauovi a jeho výkladu pádu ukrajinského letadla. „Víme, že Justin Trudeau neříká věci nadarmo, není to žádný mluvka, a to, že došlo k takové nehodě, je velmi pravděpodobné,“ uvedl sociální demokrat. I on však zdůraznil, že v tuto chvíli nelze nic tvrdit s absolutní jistotou. „V tuto chvíli bychom měli vyslovit upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ dodal ještě.

Soustrast pozůstalým vyjádřila také Vrecionová. „Je velmi pravděpodobné, že došlo k nějakému omylu,“ pravila poté. I ona však žádala své spoluobčany, aby vyčkali na další výsledky vyšetřování.

Politici se však neshodli na tom, zda má cenu udržovat při životě jadernou dohodu, která měla Írán zavázat k zastavení vývoje jaderné zbraně výměnou za zmírnění sankcí.

Vrecionová považovala dohodu za nefunkční. „Evropská unie by měla změnit svůj přístup k Íránu a postupovat vůči němu daleko tvrději, protože Írán je skutečně obrovsky silný destabilizující prvek na Blízkém východě,“ zdůraznila dáma.

Veselý naproti tomu argumentoval, že nějaká dohoda o omezení islámského jaderného programu je lepší, než žádná dohoda. I on považuje Írán za velké riziko, ale má za to, že i s touto zemí je třeba jednat. „V momentě, kdy nebude žádná dohoda, tak nebude existovat žádná kontrola íránského jaderného programu,“ uvedl sociální demokrat. Vrecionová doplnila, že i ona  je nakloněna k vyjednávání s Íránem, ale k vyjednávání důraznému, které se nemůže opírat o prakticky mrtvou jadernou dohodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…