Europoslankyně Šojdrová se nebude ucházet o post předsedkyně KDU-ČSL

03.01.2020 11:35

Europoslankyně Michaela Šojdrová se na mimořádném sjezdu 25. ledna v Praze nebude ucházet o post předsedkyně KDU-ČSL, napsala ČTK.

Europoslankyně Šojdrová se nebude ucházet o post předsedkyně KDU-ČSL
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Pokud bude kandidovat bývalý ministr zemědělství a lidovecký místopředseda Marian Jurečka, podpoří ho. Někdejší první místopředsedkyně strany Šojdrová to uvedla na dotaz ČTK. Funkci z rodinných důvodů opustí Marek Výborný. Jurečka ČTK napsal, že své rozhodnutí chce zveřejnit příští týden.

„Kandidovat na předsedkyni KDU-ČSL nebudu. Pokud bude kandidovat Marian Jurečka, pak má moji podporu. Z Bruselu se nedá strana úspěšně vést,“ uvedla Šojdrová.

Kandidaturu už dříve ohlásili místopředseda strany a šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a europoslanec Tomáš Zdechovský. Vyloučili ji naopak bývalý šéf strany Pavel Bělobrádek a nynější první místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková, na kandidaturu nepomýšlí ani hejtman Zlínského kraje a bývalý předseda Jiří Čunek.

Současné vedení KDU-ČSL vzešlo ze sjezdu loni v březnu. Výborný tehdy ve volbě předsedy porazil Jurečku i Bartoška a vystřídal Bělobrádka, který lidovce vedl více než osm let. Výborný se rozhodl skončit v čele strany z rodinných důvodů, na konci září mu náhle zemřela manželka na srdeční selhání. Má tři děti a v minulosti zdůraznil, že rodič je víc než politik.

Na mimořádném sjezdu požádají současní místopředsedové strany o potvrzení svých mandátů, které získali na řádném březnovém sjezdu. Jsou jimi kromě Jelínkové a Bartoška také Bohuslav Niemiec, Štěpán Matek a Petr Hladík, který už dříve kandidaturu na předsedu taktéž vyloučil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…