Eurovolby v ČR skončily, účast byla zřejmě rekordně nízká

24.05.2014 14:07

Volby do Evropského parlamentu v Česku skončily. Poznamenala je zřejmě rekordně nízká účast. Podle informací ČTK od volebních komisařů přišla hlasovat necelá pětina voličů. K minulým eurovolbám v ČR přitom přišlo přes 28 procent voličů. Přesná čísla i výsledky hlasování budou ale zveřejněny až v neděli po 23:00, až skončí hlasování také ve zbývajících zemích EU.

Eurovolby v ČR skončily, účast byla zřejmě rekordně nízká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Předvolební průzkumy dávaly největší šanci na úspěch sněmovním stranám. Volby podle nich mělo vyhrát vládní hnutí ANO před ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS, přičemž europoslance měly získat také buď KDU-ČSL, nebo Úsvit přímé demokracie. Z dalších stran by mohly podle průzkumů bodovat Strana zelených, Česká pirátská strana a Strana svobodných občanů.

Výsledky hlasování na rozdíl od praxe při minulých eurovolbách začnou volební komisaři zjišťovat ještě dnes a odešlou je Českému statistickému úřadu. Ten je ale bude moci zpřístupnit na volebním webu až v neděli hodinu před půlnocí, kdy skončí hlasování v Itálii. Výsledky voleb v pondělí projedná Státní volební komise. Oficiální podobu získají v úterý zveřejněním ve Sbírce zákonů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…