Eutanazie? Ošklivé a dlouhé umírání. Bez souhlasu. Detaily, ze kterých vám bude zle. Český doktor varuje

14.11.2019 18:27

Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče na Facebooku sdílela zásadní zjištění lékaře MUDr. Pavla Vodvářky. Ten šokoval čísly. „32.000 lidí bylo v Holandsku bez souhlasu usmrceno v roce 2017.“ A to nebylo vše. „V 10 % případů se vyskytlo nepředpokládaně dlouhé umírání.“ Jak často se objevily technické a jiné komplikace?

Eutanazie? Ošklivé a dlouhé umírání. Bez souhlasu. Detaily, ze kterých vám bude zle. Český doktor varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče dle informací na svých webových stránkách prosazuje a podporuje hospicovou a paliativní péči, která vychází z úcty k člověku jako jedinečné neopakovatelné lidské bytosti či přispívá k pozitivní proměně vztahu české společnosti ke smrti a umírání a sdružuje organizace poskytující lůžkovou a mobilní hospicovou péči v ČR. Tato instituce na svém facebooku sdílela následující text:

Anketa

Je pro vás Václav Havel hrdina?

8%
92%
hlasovalo: 44723 lidí

„V poslední době často sdílíme zprávy o eutanazii. Eutanazii a její uzákonění v ČR kategoricky odmítáme. Neděláme to z důvodu, protože bychom chtěli pouze prosazovat jakousi tradiční morálku, přes kterou nejede vlak. Vycházíme z reality a přirozené lidskosti. Eutanazie má být podle jejích zastánců důstojným, svobodným a bezbolestným ukončením života v utrpení. Opravdu tomu tak je? Nebo nám zastánci uzákonění eutanazie ukazují pouze jednu stranu mince? Eutanazie není v Evropě nic nového. V několika zemích je její vykonávání již řadu let legální, a tak si můžeme reálně prohlédnout její výsledky v praxi. Přijde den, kdy začnou z ČR utíkat pacienti za léčbou do zahraničí, ze strachu, že budou proti své vůli v nemocnicích usmrceni? Tak se to již několik let děje v Nizozemí...“

Sdružení tímto výše napsaným textem sdílelo několik obrázků s fakty o eutanazii od lékaře a známého odborníka na eutanazii MUDr. Pavla Vodvářky. Ten popsal technické problémy, komplikace a problémy s podáním smrtících léků při eutanazii. Technické problémy se dle jeho údajů vyskytly u 5 % případů. „Nejobvyklejším problémem bylo najít dobrou žílu, do které by se podaly léky, a také potíže s podáváním perorálních léků“, tedy u nemocných s poruchou polykacího reflexu.

Komplikace se vyskytly prý u 3 % případů eutanazie. Šlo o křeče nebo myoclonus (náhlý, rychlý mimovolný pohyb svalu), cyanózu (promodrání kůže při nedostatku kyslíku), nevolnosti, zvracení, tachykardie (rychlé srdeční stahy), výrazné hlenění, škytavku, pocení či o extrémní lapání po dechu. Dokonce uvedl, že v jednom případě zůstaly otevřené oči a v jiném se pacient i posadil.

Mnoho lidí dle lékaře dlouho umíralo. „V 10 % případů se vyskytlo nepředpokládaně dlouhé umírání (medián 3 hodiny), to znamená, že 50 % lidí umíralo déle než tři hodiny,“ uvedl dále. Dalším jeho údajem je kvantitativní výčet závažných porušení protokolu. „Od roku 2016 do července 2018 zveřejnila Generální prokuratura zprávu o 11 případech, kdy se lékaři dopustili závažných porušení protokolu, včetně selhání asistované sebevraždy, kdy lékař naordinoval špatné léky. V 7 případech byly podány myorelaxační léky, když osoba nebyla ve skutečném kómatu, a tak potenciálně zapříčinily bolest. Tři případy, kde selhal první pokus eutanazie a lékař musel od osoby odejít, aby mohl přinést další sadu smrtících léků,“ uvedl Vodvářka ve své zprávě.

Problémy s eutanázií

Jeho výčet neobsahoval terminální sedaci, tedy pomalou eutanazii, kdy nemocní ještě bezprostředně neumírají, ale už se u nich podávají léky, které způsobí umělé kóma. „V kómatu se již nepodává žádná výživa a tekutiny až do takové dehydratace, která způsobí smrt. Takto bylo v Holandsku bez souhlasu usmrceno 32.000 lidí v roce 2017, což není problém,“ šokoval lékař na konci své zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…