Evropa bude muset kousnout do kyselého jablka, varoval Chovanec. A přidal počty běženců ze Slovinska, které vyděsí

20.01.2016 18:54

Řecko má posledních pár týdnů na to, aby dokázalo, že to s hotspoty myslí vážně, varoval v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu ministr vnitra Milan Chovanec. Upozornil, že Evropa bude muset „kousnout do kyselého jablka“ a uznat, že hotspot je v podstatě detenčním zařízením.

Evropa bude muset kousnout do kyselého jablka, varoval Chovanec. A přidal počty běženců ze Slovinska, které vyděsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Podle Chovance zbývá Řecku už jen několik málo týdnů na to, aby dokázalo, že to s hotspoty pro registraci uprchlíků myslí vážně. V každém hotspotu musí být každý migrant ztotožněn. Musí tam být zjištěno, jestli nenese bezpečnostní riziko, zda není ekonomickým migrantem. Nesmí to být průtokové zařízení. Je nutné uznat, že hotspot je detenčním zařízením, v němž musejí být migranti zadrženi. „Je to kyselé jablko, do kterého musí Evropa kousnout,“ upozornil ministr.

Do Německa může přijít zcela legálně až 3,6 milionu migrantů

Poukázal také na jednu pro Německo ne příliš pozitivní zprávu. Náš západní soused si prý musí uvědomit, že za 1,1 milionu migrantů, kteří do SRN přišli v loňském roce, přijde i legální migrace. Budou to příbuzní těchto migrantů. Těch by podle současných odhadů mohlo přijít až 3,6 milionu. Chovancův slovinský kolega prý také řekl, že do Slovinska i nyní, kdy ve střední Evropě panují mrazy, denně proudí dva tisíce lidí.

Chovanec také vyjádřil skepsi nad tím, zda se Německu podaří skutečně vrátit ty nelegální migranty, kteří nemají nárok na získání azylu. Poukázal na to, že jen loni přišlo do Německa 50 tisíc Kosovanů, Němci jich ale nebyli schopni vrátit zpět ani polovinu.

Kvóty nebudou fungovat

Ministr pochybuje také o tom, že se podaří rozdělit migranty po zemích EU podle kvót, které schválil jeden ze summitů EU loni na podzim. Vysvětlil to na příkladu toho, že když Rumunsko přijelo do Itálie a chtělo sto migrantů vzít k sobě, nikdo k nim nechtěl. Všichni chtěli jen do Německa.

Podobně to dopadlo v případě, kdy do Polska byli převezeni křesťané z Iráku, kteří byli v ohrožení života. „Do měsíce byli všichni v Německu, v Polsku nezůstal žádný,“ řekl Chovanec.

Jestli začne Německo více hlídat zelenou hranici, bude to konec Schengenu

Varoval před tím, že za pár týdnů se opět zvedne migrační vlna. „V květnu a dubnu může být osm tisíc až patnáct tisíc migrantů denně,“ uvedl. Upozornil, že Rakousko chce nyní výrazně omezit udělování azylu na svém území. To může znamenat vyšší kontrolu hranice se Slovinskem, což je malá země, která se tak může dostat do problémů.

Hrozí také, že Německo začne více hlídat zelenou hranici, či dokonce na ní stavět plot. Pak by to podle Chovance byl nejen konec Schengenu, ale i EU v podobě, jak ji dosud známe.

Není možné jen převážet migranty z ostrovů na pevninu a pak je nechat osudu

Sám ale věří, že v Evropě vyhraje zdravý rozum. I když možná některé státy nebudou v Schengenu. Naznačil, že odchod ze Schengenu by se mohl týkat Řecka, když uvedl, že „není možné z ostrovů jen převážet migranty na pevninu a nechat je pak jejich osudu“.

V pořadu se také krátce probírala kauza uniklých zpráv ze soukromého e-mailu premiéra Bohuslava Sobotky. Chovanec upozornil, že premiér dosud nepotvrdil pravost uniklých zpráv.

Minimálně ve druhé várce uniklých e-mailů prý byly některé, jež nesou znaky manipulace, prohlásil Chovanec a odvolával se při tom na tvrzení znalců IT. Argumentoval tím, že v e-mailech byly „rozdílné fonty písma“.

Odmítl, že by Sobotka postupoval neopatrně, když používal freemail, i když má vlastní zabezpečený e-mail na Úřadu vlády. Prý nemůže být úřední e-mail zahlcován desítkami e-mailů od Sobotkových stranických kolegů a spolupracovníků. Sám Chovanec prý má také freemail, ale téměř vůbec jej nepoužívá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…