Evropa je protektorát USA, píše europoslanec ODS

02.04.2014 12:10

Jediné země v Evropě, které jsou schopné se vojensky bránit, jsou Velká Británie a Francie. Pokud země EU nenavýší své výdaje na obranu, tak se z kontinentu bezpečnost a svoboda brzo vytratí, uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec Hynek Fajmon (ODS).

Evropa je protektorát USA, píše europoslanec ODS
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Podle něj poslední události kolem ukrajinské krize ukázaly, že z vojensko-strategického hlediska je EU stále zcela neschopná akce. A to na rozdíl od Ruska, které vojenskou sílu má a dokáže ji i efektivně použít.

„Jediný, kdo skutečnou vojenskou sílu má, jsou USA a Evropská unie je jejich veřejně nepřiznaným protektorátem,“ píše Fajmon a poukazuje na pozoruhodný paradox: „500 milionů Evropanů se dožaduje vojenské ochrany od 300 milionů Američanů před 150 miliony Rusů.“  

Europoslanec k tomu podotýká, co prý „kdysi dávno“ říkal nejmenovaný lord o smyslu NATO: „Smyslem NATO je udržet Američany v Evropě, Němce pod kontrolou a Rusy mimo Evropu."

Celý text ZDE

Svoboda a suverenita nejsou zadarmo

Tak to prý fungovalo od roku 1949 až dodnes. Nyní se to ale začíná měnit. „Američané už moc nestojí o to být aktivně a masivně přítomni v Evropě, Německo se postupně zvedá a Rusko do uspořádání v Evropě mluví čím dál více.“

Podle Fajmona naprostá většina států v Evropě není schopna bránit sama sebe, natož potom spojence. „Jistou výjimkou jsou snad Británie a Francie. Vojenské síly ostatních evropských států jsou zanedbatelné a neschopné boje,“ podotýká europoslanec.

Dochází k závěru, že evropské státy si musí konečně uvědomit, že suverenita, svoboda a bezpečí nejsou zadarmo. „Budou muset zvětšit své obranné rozpočty a také skutečné vojenské kapacity. Pokud to neudělají, tak se z Evropy bezpečnost a svoboda brzy vytratí. Dříve nebo později, ale spíše dříve,“ dodává Hynek Fajmon.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…