Evropa je prý na rozcestí. Tohle všechno může ovlivnit její směřování

02.12.2016 19:12

Hostem Interview ČT24 byl politolog Michael Romancov. Řeč přišla nejen na Evropskou unii, na volby v Evropě, které nás čekají, ale i na Spojené státy a Rusko.

Evropa je prý na rozcestí. Tohle všechno může ovlivnit její směřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

„Evropa je na rozcestí po celou svou historii. Jsme na rozcestí nyní  a budeme i za pět, deset let. Evropa je pluralitní, otevřená,“ řekl s tím, že ani za rok neočekává nějaké větší změny. Evropská komise či Evropský parlament podle něj však mohou být nervóznější. 

Romancov se následně vyjádřil i k vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v USA. Trumpův efekt se podle něj v Evropě také projeví. „Ale musíme zůstat sami sebou. A ty státy s sebou musí komunikovat,“ dodal.

Své řekl také k volbám, které se příští rok budou v Evropě konat. „Za předpokladu, že by všechny ty volby dopadly pro Evropu negativně, tak je otázka, jak to bude pokračovat dál,“ dodal. „Evropa nebo Spojené státy jsou mohutné lodě a jejich reakce na kormidlo je pomalá,“ řekl také.

Blíží se také referendum k ústavě v Itálii. „Jde primárně o vztahy mezi horní a dolní komorou parlamentu co se týče schvalování zákonů,“ řekl k tomu. Migrace i Evropská unie podle něj bude pro změnu rezonovat u rakouských prezidentských voleb. „Nejrůznější média mají tendenci z některých politiků dělat anděly i ďábly. Ale nevím, zda je to tento případ,“ vyjádřil se krátce k vyjadřování rakouských médií k Norbertu Hoferovi. 

A co Rusko a Spojené státy? „Rusové v zásadě měli pocit, když zvítězil Donald Trump, že zvítězil jejich kandidát. Postupně však lidé začali vnímat, že je to americký prezident. Když se podíváte, kým se začíná Donald Trump obklopovat, tak to není nikdo, kdo by byl v minulosti k ruskému prezidentovi vstřícný,“ zmínil Romancov. Rusové podle něj adorují Putina proto, že nemají na výběr z více kandidátů.

„Aby došlo k uznání anexe Krymu, to by musel schválit Kongres, a to si nedovedu představit. To znamená uznání de iure. A uznání de facto, tady existuje precedens s balkánskými státy,“ zmínil závěrem Romancov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…