Evropa konečně zasazuje údery Putinovi: Ropa, zákaz i boj s propagandou, raduje se Šimečka z Respektu

16.03.2015 14:27

Několikadenní nepřítomnost ruského prezidenta Vladimira Putina dává do souvislosti s „překvapivým rozjezdem“ EU proti Rusku bývalý šéfredaktor Respektu a jeho současný editor Martin M. Šimečka. V komentáři, který zveřejnil na webové stránce časopisu, naznačuje, že současný postup EU vyvolává v Kremlu nervozitu.

Evropa konečně zasazuje údery Putinovi: Ropa, zákaz i boj s propagandou, raduje se Šimečka z Respektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Můžu se mýlit, ale zdá se mi, že krize v Kremlu souvisí kromě jiného (například s vraždou Borise Němcova a tlakem různých skupin) také s tím, že v posledních týdnech se v EU odehrálo několik důležitých událostí, z nichž je zřejmé, že tento obrovský moloch se stále rozhodněji rozhoupává k akcím proti Rusku, jež byly ještě nedávno nemyslitelné,“ píše Šimečka. Domnívá se, že s takovým postupem EU Putin nepočítal. To prý oslabuje jeho domácí pozici neomylného stratéga.

Brusel zablokoval dohodu Maďarska s Ruskem o dostavbě atomové elektrárny Paks

Šimečka se snaží své tvrzení o tom, že EU začíná vůči Rusku postupovat rozhodněji, doložit na několika příkladech. „Evropská komise prostřednictvím organizace Euratom zablokovala dohodu Maďarska s Ruskem o dostavbě jaderné elektrárny Paks, na kterou měl Putin půjčit maďarskému premiérovi Orbánovi deset miliard eur,“ uvádí s tím, že zmíněný projekt byl zcela jasným pokusem o podplácení Maďarska za to, že bude v EU stranit Rusku.

Británie zakázala bohatému Rusovi nákup ropných polí v Severním moři

Dalším příkladem toho, že EU začala vůči Rusku postupovat razantněji je prý i to, že Velká Británie zakázala jednomu z nejbohatších Rusů Michailu Fridmanovi nakoupit od německé firmy RWE 14 ropných polí, z nichž 13 je v Severním moři. „Důvod je jasný: obava z ruského vlivu a důsledek evropských sankcí. Je totiž docela možné, že budou uvaleny i na Fridmana,“ tvrdí Šimečka.

EU vypracuje plán, jak čelit ruské propagandě

V této souvislosti upozorňuje také na to, že evropští lídři mají v plánu tento týden pověřit Federicu Mogherini, která vede úřad zahraničí EU, aby do tří měsíců vypracovala plán na to, jak podpořit svobodu médií v Rusku. „A hlavně jak čelit ruské propagandě na území EU, která je mohutně financována Moskvou přes vysílání televize Russia Today v několika evropských jazycích včetně angličtiny,“ podotkl Šimečka.

Domnívá se, že překvapivý rozjezd evropského molochu proti Rusku vyvolává v ruské mocenské elitě značnou nervozitu. „Pokud totiž Putin na něco sázel, tak to byla právě slabost a nerozhodnost EU, kterou dokáže dobře mířenými miliardami petrodolarů přinutit k nečinnosti. Ukazuje se, že se mýlil. To je dost dobrý důvod, aby se proti němu zvedl odpor těch, kteří chtějí s EU dělat byznys, nebo těch, kteří s ní chtějí naopak vést válku,“ uzavřel Šimečka svůj komentář.

Celý text najdete ZDE


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…