Evropa může být milá domácí kočka, ale taky doga, varoval Keller, než ho vybrali na kandidátku

08.02.2014 15:36

Sociolog Jan Keller povede kandidátku sociální demokracie do evropských voleb. V rozhovoru pro server iDnes.cz prohlásil, že Evropa bude taková, jakou si ji uděláme. Keller se pokusí, aby si ČSSD udržela sedm europoslanců. Připouští, že každá volební prohra i zisk mu půjdou na vrub. V rozhovoru varoval před úspěchem národoveckých či nacionalistických stran.

Evropa může být milá domácí kočka, ale taky doga, varoval Keller, než ho vybrali na kandidátku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Keller chce voličům připomenout přínos Evropské unie a zároveň bude chtít znát jejich názor. „V čem nám Evropská unie nepomáhá, v čem je vůči nám lhostejná, v čem nám škodí. Za třetí se pokusím naznačit, které problémy nejsme schopni vyřešit sami, a za čtvrté budu mluvit o tom, jak by měla sociálnědemokratická frakce změnit fungování Evropy,“ uvedl lídr kandidátky ČSSD.

Evropu už máme doma. Záleží na nás, jestli bude milá a přítulná, nebo se bude chovat jako doga

V souvislosti s kampaní by Keller prý mohl používat argumenty typu: „Evropa bude taková, jakou si ji uděláme“ nebo „Evropa není hrozba, Evropa je příležitost“.

Keller měl i jeden nápad na motto kampaně, ale zatím se neujal: „Obyčejná kočka, která žije u každého baráku. Její název je evropská krátkosrstá kočka a někdo ji má dokonce v domácnosti. Evropu už také máme doma. Není ani vzdálená, ani nebezpečná, nijak nás neohrožuje, je velice milá, přítulná. Záleží na nás, jestli se k nám bude chovat jako evropská krátkosrstá kočka, nebo jako nějaká doga.“

Každý výsledek pod sedm míst bude mou vinou. Každý výsledek nad sedm míst budou mou zásluhou

Úspěchem pro sociální demokracii by bylo 21 europoslanců, uvedl Keller s nadsázkou. „Podle střízlivého odhadu bude dobré udržet těch sedm míst, které máme nyní. Zatím to vypadá, že každý výsledek pod sedm míst bude tak trošku mojí vinou a každý nad sedm bude tak trošku mojí zásluhou,“ řekl Keller serveru iDnes.cz.

Redaktor iDnes.cz Josef Kopecký ale připomněl, že voliči ČSSD nejsou tak proevropsky naladění. Keller odpověděl, že se v první fázi kampaně chce zaměřit na města, kde je velká základna ČSSD a kde bude mnoho euroskeptiků. „Budu jim vysvětlovat, v čem by se Evropská unie mohla změnit, a zároveň budu sbírat kritické podněty,“ vysvětlil.

Budu analyzovat věci, které se lidem na Evropě nelíbí

„Potom budu analyzovat, zda za to skutečně může Evropa, nebo jestli za ty věci, které se lidem nelíbí, může některá z předchozích vlád nebo globalizace. Ta by na nás dopadla ještě více, pokud by Evropa nefungovala a pokud bychom z ní v extrémním případě vystoupili,“ tvrdí sociolog Keller.

Hrozí, že poplatníci budou financovat nacionalistické frakce, které budou Evropu rozvracet

Keller se také zamyslel nad vzestupem stran, které jsou silně národovecké až nacionalistické, někdy jsou i xenofobní. Děje se tak ve 13 z 28 zemí Evropské unie. Keller se obává toho, že takové strany uspějí. Evropský daňový poplatník by tak financoval činnost frakce, která bude Evropu rozkládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…